Home hvidevarer Tips: Sådan vedligeholder du opvaskemaskinen

Tips: Sådan vedligeholder du opvaskemaskinen

af Steen Christensen

Opvaskemaskiner er i dag mere avancerede end tidligere, og programmerne er både bedre og flere. Maskinerne er udstyret med kontrolsystemer, som sætter ind, hvis der er noget galt, og det betyder at man skal kende lidt til sin opvasker.

Der er sikkerhedsforanstaltninger som sørger for, at vandet ikke kan løbe til opvaskemaskinen, hvis den vurderer, at der er fare for vandskade eller oversvømmelse.

Det er dog let selv at holde sin opvaskemaskine ved lige, ved minimal vedligeholdelse.

Sørg for at læse manualen, og ellers er her nogle tips, som skulle sikre, at din maskine holder i mange år frem.

Sørg for at kende lamperne på maskinen

Maskinen har et symbol for når den mangler salt og afspændingsmiddel.

Den lille lampe til højre nedenfor, som ligner en sol er symbolet for afspændingsmiddel. Lyser den skal du fylde afspændingsmiddel på maskinen.

Lampen nedenunder som består af to pile, er symbolet for at maskinen mangler salt.

opvaskemaskine-rense

Det er vigtigt at du kender disse signaler, så du hurtigt kan fylde på, når der er behov for det.

Det er ikke sundt for maskinen at køre videre uden at få påfyldt salt eller afspænding, når den beder om det, og du vil også opleve at den ikke vasker optimalt, med mindre den har det den efterspørger.

De bedste opvaskemaskiner er i dag rigtig gode til selv at meddele hvad der er galt, hvis der er nogen som helst fejl eller udfordring med vand, salt, afspænding osv.

Tjek at filteret ikke stoppes til

Filteret i opvaskemaskinen kan du let tilgå.

Ved slange der fører vand ind i maskinen sidder dette filter, som sørger for at sortere skidt og sand fra, så det ikke ender i maskinens kammer.

Det skal du rense og tjekke en gang i kvartalet, så det ikke stopper helt eller delvist til. Husk at lukke for vandhanen inden du går i gang, så du ikke ender med at der løber vand til.

Sådan renser du opvaskemaskinen

Start altid med at slukke for strømmen (hiv stikket ud), inden du går i gang med at rense maskinen.

Kontroller de roterende dele, som spuler indholder i vaskemaskinen under programmet.

Armen i bunden af maskinen, kan let skubbes fri af aksen, og så kan du tjekke at der ikke sidder noget fast og blokerer for de små dysser, som skal sprøjte og fordele vandet, når maskinen kører.

Du kan tjekke de små dysser med en tændstik eller tandstik, som kan trykkes ned i hullerne for at sørge for god gennemgang.

Spulearmen i toppen skrues af med en flad genstand (fx. en ske). Der sidder et par hak ned i røret, som kan bruges til at dreje den af.

Tjek også denne video fra Bosch-Home, om hvordan man kører et rengørings-program på opvaskeren:

 

Tjek at slangen ikke har et knæk

Hvis opvaskemaskinen pludselig stopper midt i et program, eller du opdager at den ikke vil tage vand ind ved programmets start, så kan det skyldes at afløbsslangen, som fører vandet væk fra maskinen, har fået et knæk.

Tjek at den er tæt, og tjek at den ikke har hverken buk eller knæk.

Slangen skal løbe i en fin bue, og må ikke presses sammen af andre elementer i køkkenet.

Hvis opvaskemaskinen ikke vasker helt rent

Fra tid til anden oplever man, at maskinen ikke formår at vaske service og bestik helt rent.

Tjek først at du spulearmene kan dreje frit under programmet. Hvis der sidder nogle høje ting nederst i maskinen, kan det let komme til at stikke op og blokere for at armen kan dreje frit rundt, og fordele vandet under programmet.

Tjek dernæst at der er nok sæbe i maskinen, og at den ikke er for overfyldt. Hvis bestik eller tallerkerner står for tæt op ad hinanden, kan det være umuligt for opvaskemaskinen at komme ind og rense det med sæben og vandet.