Home interiør 5 tips til at indrette din bolig bæredygtigt

5 tips til at indrette din bolig bæredygtigt

af Steen Christensen

Bæredygtighed fylder mere i vores dagligdag end nogensinde før. Vi er mere opmærksomme på at træffe klimavenlige valg, som vil komme generationerne efter os, til gavn. Dette betyder således, at mange danskere kigger ind i, hvordan de kan indrette og transformere deres bolig til at blive mere bæredygtigt og gøre mindre aftryk på klimaet. Der findes heldigvis flere bæredygtige alternativer til den mere klassiske indretning, der typisk ses i de danske hjem. Hvis du er en af dem, der gerne vil leve mere bæredygtig, kan det være en god idé at læse videre. I dette indlæg giver vi dig nemlig 5 tips til en mere bæredygtig indretning.

 

#1 Bliv bæredygtig på energiforbruget

At komme til at bo mere bæredygtig handler i bund og grund om at træffe flere rationelle beslutninger – både store som små. Hvis du har et ældre oliefyr i dit hjem, bør du kigge ind i, hvordan du i stedet kan gå over til vedvarende energi såsom fjernvarme. 

 

Derudover kan du med fordel kigge ind i efterisolering, og hvordan det kan bidrage til reducere dit energiforbrug og ligeledes en masse penge. Især ældre boliger med kældre og gamle tagkonstruktioner kan have en markant effekt på både dit indeklima og din varmeregning. 

 

Hvis du synes, at klimavenlige energikilder, og det at spare penge er fedt, kan du også tage et kig på, om din bolig egner sig til at få integreret solpaneler med solceller. Solceller i Danmark er faktisk i stand til at omdanne 20% af sollyset til elektricitet. 

 

#2 Bliv bæredygtig på valg af materialer

Der er mange fordele ved at være opmærksom på valg af materialer, når man enten skal bygge om eller bygge nyt. Så vidt muligt bør man undgå materialer såsom PVC, gipsplader, el-pærer, tagpap, mineraluld som isolering og gulvtæpper med gummi. I stedet kan du kigge efter velholdte genbrugsmaterialer og FSC-mærkede træsorter.

 

Derudover er det generelt en god ide at være opmærksom på, hvor ens materialer kommer fra, og hvor meget det har belastet miljøet at producere. Hvis du kan gå med alternativer, som har være mere skånsomme for klimaet og samtidig er velproduceret således, at niveauet af vedligeholdelse er på et minimum, er du godt kørende. 

 

#3 Vælg kvalitetsmaterialer, som er holdbare

Når du enten skal renovere eller købe nye møbler til din bolig, bør du altid være opmærksom på at købe kvalitetsmaterialer med en lang levetid. Et godt eksempel på dette kunne være en stol i massivt træ. Det er et materiale, der ældes rigtigt pænt og faktisk får mere personlighed, som tiden går. Derudover har kvalitetsmøbler og -materialer en markant længere levetid end billige alternativer, hvilket gør kvalitetsprodukter mere bæredygtige. Du behøver nemlig ikke skifte ud lige så ofte. Hvis du samtidig bruger lidt tid på at sætte dig ind i, hvordan du selv kan vedligeholde dine møbler, så de holder endnu længere, så er du altså godt på vej til at blive en klima-professionel. 

 

#4 Gå efter det tidsløse design

I forlængelse af ovenstående afsnit, så hører det tidsløse design ofte sammen med bæredygtige produkter. Produkter af for eksempel massivt træ, metal eller læder er slidstærke produkter, som man altid få kan tilpasse til resten af sin indretning. 

 

Der findes selvfølgelig stilarter, som endnu ikke er gået af mode og formentlig aldrig gør det. En af dem møbler er i strømlinet æstetik. En minimalistisk stilart med rene linjer går aldrig af mode. Derudover er bløde kurver, i form af f.eks. runde bordplader, særdeles populært i de danske hjem. Det sikrer, at ens hjem ikke bliver for firkantet og stift i udtrykket.

 

Hvis du vil sikre, at din møbler aldrig går af mode, så vælg en neutral farve eller nuance. Sort, grå, hvid, brun og base fungerer altid godt – både hver for sig og sammen. Hvis du har brug for inspiration til farvetrendene i 2021, så har DecoFarver netop udgivet deres Indretningsnyhed: Her er årets farvetrends i 2021. 

 

#5 Design efter et sundt hjem og indeklima

Derudover er det vigtigt med et behageligt og sundt indeklima. Især i tider som disse, hvor vi er mere hjemme end nogensinde før. Udover at du bør lave gennemtræk 2-3 gange om dagen i 5-10 minutter, så findes der faktisk en del konkrete råd, som vil have en markant indvirkning på dit indeklima. 

 

  1. Undlad så vidt muligt at tørre tøj indenfor. Om vinteren kan det naturligvis være en smule udfordrende, når det er koldt, og der er minusgrader udenfor. Tør derfor tøjet tæt på en blæser eller i tørretumbleren. 
  2. Husker du at lade emhætten køre i 5-10 minutter efter, at du stoppet med at lave mad? Hvis ikke, så prøv det i en uge og se, om du kan mærke forskel. 
  3. Fjern kondens fra dine vinduer. Store mængder dug på indersiden af vinduerne er tegn på, at luftfugtigheden er for høj. Hvis fugten får lov til at blive siddende, kan det i værste tilfælde føre til skimmelsvamp. 
  4. Luk døren til badeværelset før, under og efter bad. Sørg samtidig for, at din blæser starter lige efter, og at du lufter godt ud efterfølgende. 
  5. Husk at lufte ud og lave gennemtræk hver dag og flere gange om dagen. Det er essentielt for et sundt indeklima, så du får udskiftet luften med noget friskt et par gange om dagen. 

 

Derudover er det en god ide at have planter indenfor. Det producerer ilt til rummet og her om vinteren, hvor luften er meget tør, giver planterne en højere luftfugtighed og bidrage til et godt indeklima. 

 

Vi håber, at dette indlæg kan hjælpe dig på vej i en mere bæredygtig indret. 2020 har budt på en masse bæredygtige alternativer, og 2021 vil helt sikkert byde på endnu flere.