Home interiør Guide til et godt og produktivt hjemmekontor

Guide til et godt og produktivt hjemmekontor

af Steen Christensen

Det ser ud til, at hjemmearbejde er kommet for at blive. Mange arbejdspladser bliver mere fleksible, så det er muligt at tage hjemmearbejdsdage, og det er især en fordel for folk med små børn eller dem, der bor langt fra deres arbejdsplads. Men når vi arbejder mere hjemmefra, er det vigtigt, at vi har et ordentligt hjemmekontor.

På din arbejdsplads er du sikkert vant til et fuldt udstyret kontor, hvor der er taget hensyn til ergonomi i alle henseender. Derhjemme kan det være svært at sørge for en god arbejdsstilling og et godt arbejdsmiljø, og det kan have en uheldig virkning på vores indsats.

Derfor har vi samlet en række gode råd og nemme tips til at skabe et hjemmekontor, hvor du kan være effektiv, sidde godt og nyde et godt arbejdsmiljø, selvom du sidder derhjemme.

Indret i et separat rum

Hvis du har mulighed for det, bør du vælge at indrette kontoret i et tomt rum i stedet for at sætte et skrivebord i køkkenalrummet eller stuen. I sådan nogle rum er der masser af forstyrrelser – både direkte og indirekte. Er andre i husstanden hjemme, er det ofte de rum, der er i brug, og selv hvis det ikke er tilfældet, kan du blive forstyrret af opvask, rod, fjernsyn eller andet, som du hele tiden har frit udsyn til.

Indret derfor dit kontor i et separat rum, hvis det er muligt, og gå efter et rum med god belysning og plads nok til skrivebord og -stol, og hvad du ellers har brug for. Når rummet er lyst og roligt, har du nemlig et godt udgangspunkt for en produktiv arbejdsdag.

Vælg de rigtige kontormøbler og -tilbehør

Når du har styr på lokalet, er inventaret det næste vigtige punkt på listen. Og her bør ergonomien være i højsædet. Sidder du for eksempel forkert og har et dårligt tastatur, er det nemt at få ondt i kroppen, og du kan også risikere at få længerevarende eller kroniske skader. Det er derfor vigtigt, at du prioriterer ergonomiske møbler og kontortilbehør, så du skaber de bedste arbejdsvilkår for dig selv.

Kontorstol

En god kontorstol er noget af det vigtigste, når du skal beskytte ryg, nakke og skuldre. Du skal have mulighed for at indstille stort set alt på stolen: ryglæn, armlæn, sædehøjde, ryghøjde osv. Og så er det også en god idé, hvis den er fleksibel i ryggen, så du ikke sidder statisk, men stolen kan følge dine bevægelser. Materialet er også vigtigt for komforten. Kig efter et åndbart materiale, så du kan komme af med varmen, når du sidder samme sted en hel dag.

Undersøg forskellige modeller, så du kan få styr på fordele og ulemper ved materialer, former, osv. Det er også at foretrække, at du kan prøve at sidde i stolen, inden du køber den. Eller at du i hvert fald har mulighed for at returnere den, hvis du finder ud af, at den slet ikke passer til dig.

Skrivebord

Det allerbedste valg af skrivebord til dit hjemmekontor er et hæve-sænke-skrivebord. Det er den ideelle måde at sørge for en god arbejdsstilling, så du ikke belaster dine muskler og led. Du har mulighed for at køre skrivebordet helt op, så du kan stå og arbejde, hvilket er et af de bedste tips til mere sundhed i løbet af arbejdsdagen. Du kan få mange hæve-sænke-skriveborde, der ikke koster meget mere end et almindeligt skrivebord i god kvalitet, så prisen er ikke en undskyldning for at gå på kompromis med din fysiske sundhed.

Tastatur og mus

For dine håndled, fingre, skuldre og nakke er det vigtigt, at du vælger et tastatur og mus med fokus på ergonomi. Vælg et tastatur med fleksible taster, så du ikke skal bruge for mange kræfter på at taste, og samtidig skal det have en vinkel, så dine håndled er neutrale eller let nedadvendt.

Bruger du en almindelig mus i stedet for en rullemus, er det vigtigt, at du kigger efter en ergonomisk model, hvor du aflaster dit håndled og fingre. Nogle mus har en vertikal vinkel, så du har dit håndled på en måde, der ikke belaster det. Kig også efter placeringen af knapper, og hvor nemme de er at trykke ned, så du bruger og bevæger dine fingre mindst muligt.

Gå op i stemningen med god belysning, planter og farver

Et hjemmekontor er ikke kun møbler og elektronik. Det er selvfølgelig det vigtigste for din krop og din produktivitet, men det er også vigtigt, at der er et godt overordnet miljø på kontoret. Sørg for god belysning, så du ikke får ondt i øjnene og hovedet af at anstrenge dig for at se papirer og skærmen – gerne en god lampe med et blødt og klart lys flere steder i rummet.

Tænk også over at skabe lidt liv i kontoret med farver på væggene, malerier eller opslagstavler i din yndlingsfarve. Det virker måske overflødigt, men det er en vigtig del af at føle sig afslappet og komfortabel i kontoret. Du kan også forbedre indemiljøet med nogle grønne planter, der er gode for ilten i rummet – og så er de med til at skabe lidt frisk og hjemlig hygge.