Home tips-ideerMiljø Sådan finder du ud af, om du har skimmelsvamp

Sådan finder du ud af, om du har skimmelsvamp

af Steen Christensen

Rigtig mange husejere har skimmelsvamp som deres største frygt, fordi det kan gøre det til et helvede at opholde sig i et hjem. Der er dog også rigtig mange, som ikke kan se forskel på skimmelsvamp og mug, og behandlingen bliver derfor måske forkert.

Læs med her, og lær hvordan du kan forebygge det.

Vigtigt inden huskøb og salg

Det er noget, som altid nævnes, når man bygger, køber eller sælger huse. Er der risiko for skimmelsvamp? Hvad med mug? Og hvordan finder man egentlig ud af, hvad forskellen er på de to ting?

Rigtig mange danskere frygter disse problemer, fordi det kan tage rigtig lang tid at komme til livs, hvis det først er gået galt. Men hvad er egentlig forskellen på mug og skimmelsvamp, og hvordan kan du se det?

Der er faktisk rigtig mange ligheder mellem de to ting, ligesom der selvfølgelig også er ting, som adskiller dem.

Mange tror, at det er den samme ting med to forskellige betegnelser, men det er dog ikke helt rigtigt, selvom de to ”sygdomme” faktisk er i familie sammen. Skimmelsvamp er dog blev en bestemt type af mug, som vi beskriver nærmere nedenfor.

Skimmelsvamp

Skimmelsvamp er den mest berygtede form for mug, man kender.

Det skyldes blandt andet, at den ofte sætter sig steder, hvor mennesker har kontakt til. Skimmelsvamp er en gruppe svampe, som kan have stor betydning for mennesker, fordi den lever i vores hverdag.

Det kan fx være på vores madvarer, hvis de ikke bliver smidt ud i tide.

Skimmelsvamp lever i bedste velgående, når der er fugtigt, og det er præcis derfor, de trives i madvarer. De kan dog også sagtens opholde sig andre steder, og rigtig mange døjer med skimmelsvamp i boligen.

Årsagen er typisk, at man har haft nogle dårlige vaner i boligen, som har givet fugt, men det kan også skyldes vandskader, som ikke er blevet bearbejdet, eller hvis der har været fejl i huset opbygning.

Skimmelsvamp er desuden berygtet, fordi den kan have store helbredsmæssige problemer for mennesker.

Det kan blandt andet være i form af slem hovedpine og kronisk træthed. I værste fald kan skimmelsvamp give permanente skader på kroppen, og man kan udvikle astma og allergi. Opdager man skimmelsvamp, skal man sørge for at befinde sig mindst muligt i de rum, hvor det eksisterer.

Sådan forebygger du det

Der er heldigvis også nogle ting du selv kan gøre for at forebygge problemet med svamp.

Cirkuler luften med en luftpumpe

Det vigtigste du kan gøre er, at sørge for at der er en god luft-cirkulation i boligen. Det kan du bl.a klare med en luft-luft varmepumpe, som hjælper med at trække frisk luft ind og puste den gamle luft med fugten ud.

Hvis skimmelsvamp først har bredt sig, bør du kontakte fagfolk. Det kan i nogle tilfælde næsten være umuligt at redde bestemte dele af hjemmet, men forhåbentlig har du kaldt alarm i tide, og problemet vil være til at løse med den rette kur.

Der findes måder, hvorpå du kan forebygge at blive ramt af skimmelsvamp i hjemmet. Det gælder blandt ved at holde dine rum så tørre, som det er muligt, også kældre og andre udsatte rum, og så kan det anbefales at bruge Rodalon produktet (link).

Du kan blandt andet hjælpe det på vej ved at anskaffe dig en varmepumpe, som kan være med til at holde fugt på afstand. Du kan også anskaffe dig en fugtmåler, så du altid kan holde øje med niveauet.