Home interiør Sådan sikrer du god ergonomi på kontoret

Sådan sikrer du god ergonomi på kontoret

af Steen Christensen

Ergonomi bør være øverst på din prioritetsliste, når du arbejder på kontor. Det gælder, lige meget om du arbejder på et hjemmekontor eller møder ind på et kontor hver dag. Hvis du ikke har et ergonomisk arbejdsmiljø, får du hurtigt ondt og risikerer musearm, hold i nakken og ondt i ryggen.

Det vigtigste er at finde nogle gode møbler og det helt rigtige kontortilbehør. Gloria Mundi Care har kontormøbler til hjemmet og kontoret, der sikrer dig en ergonomisk arbejdsdag. Virksomhedens version er at tilbyde hjælpemidler, der har både funktionalitet og design i højsædet. Hverken dit hjem eller kontor behøver bære præg af, at du har hjælpemidler og ergonomiske møbler, og det undgår du, når du vælger produkter fra Gloria Mundi Care.

Hæve-sænke-skriveborde

Varierende arbejdsstillinger er hemmeligheden bag en komfortabel arbejdsdag, hvor du ikke får gener og skader. Et hæve-sænke-skrivebord er dit første skridt mod en sund krop selv efter en lang arbejdsdag. Du har nemlig mulighed for både at stå og sidde ned, og du kan nemt variere begge stillinger ved at ændre på højden både i stående og siddende tilstand.

Det er vigtigt, at du sidder og står korrekt for at få det maksimale ud af de ergonomiske muligheder. Når du står op, skal du stå lige og fordele vægten ligeligt over begge ben. På samme måde skal du, når du sidder, sidde lige og ikke fordele vægten skævt over for eksempel lænden, ryggen eller skuldrene. I begge tilfælde skal du have en højde på bordet, så dine underarme hviler på bordet, og dine skuldrer hænger afslappet.

Der findes forskellige typer hæve-sænke-skriveborde: manuelle og elektriske. De manuelle er typisk i en lavere prisklasse end de elektriske, og her bruger du for eksempel et håndtag til at styre højden på bordet.

De elektriske er dyrere, men også på mange måder mere praktiske. Her har du knapper på bordet, som du kan trykke på for at køre det op og ned. En fordel er, at du ikke får brudt dit arbejdsflow, når du skal ændre stilling, fordi du nemt bare kan trykke på knappen – med et manuelt bord skal du arbejde lidt mere for at køre det op og ned.

Ergonomiske kontorstole

At vælge den rigtige kontorstol er så vigtigt, at Arbejdsmiljølovgivningen har opstillet nogle bestemte krav til kontorstole. Blandt andet skal ryglænet kunne tilpasses uafhængigt af sædet, stolen skal generelt være stabil, sædes skal kunne tilpasses og indstilles og eventuelle armlæn skal kunne tilpasses og fjernes.

For at sidde ergonomisk korrekt skal du have begge fødder placeret fladt på gulvet med benene i 90 grader. Den forreste kant på sædet skal være på samme højde som knæhaserne, og der skal være en håndsbred mellem knæhaserne og sædet.

Der er flere ting at tage stilling til, når du skal vælge en ergonomisk kontorstol. Først og fremmest skal du tænke over typen: Skal det være en helt almindelig kontorstol med høj ryg, eller skal det være en form for sadelstol? En sadelstol er en særlig type stol, der er udviklet til at være både sund, komfortabel og ergonomisk korrekt og samtidig give en smule fin træning til dine muskler og led, når du sidder på den.

Sadelstolen kan du både få med og uden ryglæn, og det er meget en smagssag, om det er det ene eller andet, der passer dig bedst. Du kan også vælge en balancestol, der på mange måder minder om sadelstolen, men er skabt til, at du skal være mere aktiv, når du sidder på den. Stolen bevæger sig under dig, så du skal bruge flere muskler til at holde dine stillinger.

Er du mere til en almindelig kontorstol, skal du overveje, om den skal være med eller uden armlæn. Vælger du med armlæn, skal du være sikker på, at du kan tilpasse dem, så du sidder rigtigt med arme og skuldre. Tænk over sædedybden og bredden, og overvej, om du skal vælge en med polstret ryg eller med en ryg i mesh, og om du for eksempel har brug for indbygget lændestøtte.

Ergonomisk tilbehør til støtte og aflastning

Et ergonomisk arbejdsmiljø på kontoret afhænger ikke kun af skrivebordet og kontorstolen. Du kan få forskellige hjælpemidler, der er med til at gøre din arbejdsdag mere ergonomisk – alt fra computertilbehør til skærmbriller. Døjer du med hovedpine og trætte eller tørre øjne, bør du overveje et par Blue Light-computerbriller, og får du ondt i dine håndled, kan du overveje en rullemus.

Både ergonomiske tastaturer og rullemus er med til at skåne især fingre, håndled og skuldre, og har du brug for mere støtte, kan du vælge en underarmsstøtte også. For mange er det uundværligt computertilbehør, og hvis du sidder ved en computer hele dagen, er det en investering, du bør prioritere.

Når du står op, er balancemåtter og balancebrætter ideelle. Når du står op, aflaster en balancemåtte både lænd, ryg og ben, mens et balancebræt sikrer, at du har en god kropsholdning. Så risikerer du ikke at stå og hænge, hvilket kan give dig ondt forskellige steder i kroppen.