Home hvidevarer Tre myter om silketøj, vask og slitage

Tre myter om silketøj, vask og slitage

af Steen Christensen

I denne artikel skal vi se på et par tips omkring tøj og tøjvask.

Det er centrifugeringens skyld at der kommer folder på skjorten

Når du vasker dine skjorter, skal du undlade at centrifugere i slutningen med høj hastighed. Du skal kun bruge den hurtig centrifuge når du vasker ting som håndklæder og andre tykke tekstiler.

tøjvask

En skjorte og andre stykker tøj som skal stryges efterfølgende skal du tage med lav hastighed på centrifugeringen. Det er heller ikke nødvendigt med den store tur, for disse tekstiler er typisk meget tynde og vil hurtigt afgive fugten i maskinen.

Der findes Maskinprogrammer som tilsvarer håndvask

Når der står ikke dit tøj at du skal vaske det i hånden, betyder det ikke nødvendigvis at du skal have den helt store vaskedag lagt ind i kalenderen, hvor du skal stå bøjet over håndvasken i lang tid.

De fleste moderne vaskemaskiner har faktisk et program, som kan klare netop dette.

Også i forhold til miljøhensyn, så bruger man faktisk mere vand gennemsnitligt ved at vaske tøjet i hånden, end ved at vaske det på et energi spareprogram på en af de nyere maskiner.

Silke behøves ikke vaskes i hånden, men tjek programmet!

Selv fine stoffer som Silke findes der programmer for på næsten alle nye maskiner fra alle de forskellige mærker af vaskemaskiner.

Det er dog vigtigt, at du tjekker at maskinen har et decideret program til dette, så du ikke ender med at ødelægge det fine silke. Du kan tjekke indeni tøjet hvad der anvises.

Er der en streg under opvaskebaljen anbefales skåneprogram ved vask:

Læs her om vaskemaskine testvinderne 2016.

Slitage på tøjet foregår ikke i maskinen

Undersøgelser fra boss viser at 70 til 75 % af dit slid på dit tøj foregår mens du har det på. Det er faktisk under 10 % af slitagen, som foregår mens tøjet drøner rundt i vaskemaskinen og tørretumbleren. Det ser ellers ikke sådan ud når man kikker på støvfilteret i en tørretumbler, men det er faktisk mens du bruge tøjet at fnulleret løsnes på tøjet og det sætter sig blot i filteret, fordi det er der det falder af tøjet.

Det er dog ikke altid i vaskemaskinen eller når du har tøjet på at slitagen foregår. Du skal også være opmærksom på eksempelvis vasketøjskurve og andre steder, hvor der skal være plads til, at tøjet ikke sammenpresses og krølles over længere tid. Det gælder især silke og skjorter i fin kvalitet. Se fx. denne side om gode vasketøjskurve.

Hvis du har særlig fint tøj, og vil være sikker på at de holder så lang tid som overhovedet muligt, så skal du dog alligevel undlade tørretumbleringen, og stedet hænge tøjet op udenfor eller indenfor.

Vi har læst lidt ovre hos os bosch-home.dk, og der var et par facts som overraskede os, og som lige havde lyst at dele med jer her på boligjournalen.dk.