Home interiør Elevationssenge – alt hvad du skal vide inden køb

Elevationssenge – alt hvad du skal vide inden køb

af Steen Christensen

Den gode elevationsseng er en af de bedste investeringer du kan gøre dig. Elevationssenge kan hæves og sænkes for at give mange sidde og liggestillinger. Det er svært at prissætte en ekstra god nattesøvn, det er noget de fleste føler stor livsglæde ved.

I dette indlæg kigger vi på de forskellige modeller og muligheder, og klæder dig godt på til at tage et klogt valg.

Vælg en seng der passer til din vægt

Det betyder noget hvor meget du vejer, og inden du vælger hvilken elevationsseng du ønsker, skal du lige en tur på badevægten.

elevationssenge med pige

Under 75 kg

Hvis du ikke vejer så meget, skal du vælge en medium hård seng. Gerne med fjedre er typen “pocket fjedre”.

Under 95 kg

Ligger du mellem 75 og 95 kg, kan du vælge en lidt fastere model, som også har de såkaldte “pocket fjedre” til soveværelset.

Over 95 kg

Vejer du over 95 kg, skal du helt sikkert vælge en fast madras, og ikke vælge de samme fjedre som ovenfor, men i stedet vælge multi-pocket fjedre, hvor der er flere fjedre per kvadratmeter.

Tjek kvaliteten af motoren i sengen

Motorerne i de senge vi anbefaler i denne guide er fra Linak, som er en dansk producent af sengemotorer og hydraulik til blandt andet hospitaler i ind- og udland. Ifølge denne side er holder netop en AC motor længst ifølge testresultater.

Det er utrolig vigtigt at motoren er af en kraftig og god kvalitet, så den kan holde i rigtig mange år.

En god elevations seng skal du kunne have hele livet.

Madrasser kan du udskifte med fx. nyt memoryskum eller dunlupillo for mere luksus eller komfort, en motorerne kan du typisk ikke skifte.

Bedste elevationsseng til prisen (gode i test)

COOPs elevationssenge

  • Prisleje: 8.000 -15.000,- DKK
  • 5 års garanti på motorer
  • 15 års garanti på ramme og fjedrebrud
  • Topmadras og ben medfølger

Se sengene hos COOP her.

COOPs elevationssenge består af Pocket Fjedre, som giver en lydløs og dejlig bevægelighed.

De er desuden opbygget af en boxmadras og en topmadras. Boxmadrassen kan købes i forskellige hårdheder, som bestemmes af din vægt. Det giver en god ligge position sammen med de 5 komfortzoner.

Du vælger hos COOP mellem “comfort” eller “de lux” modellerne.

Comfort modellerne er lidt billigere end de lux modellerne, da sidstnævnte har 5 hårdheds zoner, som gør at den er lidt mere avanceret i hårdheden, og kan give lidt mere behagelighed.

Derudover kan du vælge forskellige hårdheder.

Hårdheden er enten “medium” eller “fast”, og det anbefales at vælge den faste hårdhed, hvis du vejer over 85 kg.

Det koster ikke ekstra at vælge en medium eller fast hårdhed.

Bedre Nætters elevationssenge

  • Prisleje: 6.000 – 47.000,- DKK.
  • 5 års garanti på motorer (Mærke: Linak)
  • 15 års garanti på ramme og fjedrebrud
  • Topmadras og ben medfølger

>> Se sengene hos Bedre Nætter her.

Vi anbefaler at besøge bedrenaetter.dk eller COOP.dk, som begge sælger 100 % dansk-producerede senge, som også er lavet af danske håndværkere.

Butikkerne findes på nettet, og derfor er der skåret en del mellemled væk, som giver en særlig stærk pris.

Bedre Nætters modeller er designet af Kinnabädden, Som har 60 års erfaring med at producere senge til det skandinaviske marked.

Det er forskelligt hvor meget søvn vi har brug for. Yngre har mere brug for søvn end ældre (kilde), og derfor er sengen ekstra vigtigt i denne del af livet. Du kan selv vælge topmadras til alle sengene i både Jupiter, Venus, Nordkap og Sirius modellerne. Der kan vælges mellem en memory foam topmadras eller en latex model (se video forklaring længere nede i indlægget).

Sidstnævnte er bedst hvis du sveder meget om natten, da latex er bedst til at transportere varmen væk fra kroppen.

Memory foam skummet husker derimod hvordan du ligger, men den ventilerer knap så godt.

Modellerne har cooltex polstring, som giver en god og effektiv temperaturregulering gennem natten. Sengene består af to boxmadrasser, og ovenpå finder du en vendbar springmadras med Pocket fjedre.

Med Nordkap modellerne får du 261 fjedre per kvadratmeter, dvs. at der er utrolig mange individuelle punkter, som alle er med til at give støtte og komfort.

Du vil således have en meget komfortabel søvn, hvor du ikke vil mærke, at du ligger på fjedre. Du kan ligeledes her vælge mellem Celcius memory foam eller latex topmadras.

Du kan vælge en trådløs fjernbetjening. Sengene er utrolig slidstærke, og vil være din seng hele livet.

Hvad er “Pocket Fjedre”?

Pocket fjedre betyder blog, at fjedrene er indkapslet i et filt-agtigt stof, som beskytter fjedrene, og desuden virker støjdæmpende på sengen, så den ikke knirker og larmer for meget, når den hæves og sænkes.

Bortset fra det er det ganske almindelige fjedre, som det kendes fra andre boxmadrasser.

Det er altså udelukkende en betegnelse for at de er indkapslet i stof.

Memory foam vs. latex topmadras sammenligning

Der er som sagt to slags topmadrasser som typisk følger med en elevationsseng, når du køber hos en seriøs forhandler. Det er enten:

  • Memory foam madrass (memoryskum)
  • Latex madras

Memory foam kan som navnet antyder, kuske din kropsform fra nat til nat, men er mindre gode til at lede varmen væk for din krop.

Latexmadrassen derimod er ikke at sammenligne med memoryskummet. Den er god til at lede varmen væk, og skubber så at sige igen når den presses ned.

Her er en lille forklarende video:

Vil du vide mere så læs denne topmadras test hos Kpn.dk

Elevationssenge vs. almindelige senge

Er du i tvivl om hvorvidt du skal vælge en elevationsseng, eller en almindelig dobbeltseng, så bør du læse lidt med her. Kan du lide at ligge og læse, se TV, eller få benene lidt opad i sengen, så er en elevationsseng en dejlig luksus i hverdagen.

Med et enkelt tryk på fjernbetjeningen, kan du ændre sengens indstillinger gennem de forskellige komfortzoner, og fx få benene op, eller ligge sengen helt flad. Har du rygproblemer, eller er du gravid, er det også en rigtig god ide med en seng med elevationsbund.

De fleste hospitaler og plejehjem har som udgangspunkt altid elevationssenge, da det giver en masse fordele for patienterne og beboere med gangbesvær, parkinson, alzheimer osv.men det er ikke kun for syge og gamle mennesker.

Flere og flere unge begynder også at se dagens lys i at have en seng med mange muligheder til den gode nattesøvn, og det er blevet en kært ønske på bryllups-gavelisten.

Derfor er den gode nattesøvn så vigtig

Selvom det ikke er farligt at sove for lidt et par nætter, så viser al forskning på området for søvn, at det vigtigt generelt at få nok søvn, motion og sund kost. Det er de tre vigtigste faktorer for god sundhed.

Mens vi sover skaber hjernen nye baner, som hjælper os til til indlæring og hukommelse.

Det er derfor særlig vitalt for børns udvikling, at de får den god nattesøvn, men også for voksne, da vi alle har brug for at læge hele livet.