Home interiør Sådan fjerner du effektivt skjolder på dit egetræsbord

Sådan fjerner du effektivt skjolder på dit egetræsbord

af Steen Christensen

Vi kender vist alle sammen til den store udfordring, når det gælder smukke træmøbler, der er sarte over for alt det, som de dagligt er i kontakt med. Det kan være pletter, skjolder eller noget helt tredje, og vi kan næsten ikke få øjnene fra bordet, når gæsterne sætter deres vandglas ved siden af dækservietten.

Vi taler selvfølgelig om vores egetræsborde, der ofte kommer i ubehandlet udgave, hvilket betyder vedligeholdelse og forsigtighed i bordets levetid.

Men hvis uheldet er ude, så er der heldigvis også nogle forskellige metoder, som du kan prøve dig frem med for at fjerne skjolder på dit egetræsbord.

 

Sæbespåner mætter bordet

Med eller uden skjolder, så er sæbespåner den bedste behandling for dit egetræsbord, hvis du har valgt, at det skal forblive i sin ubehandlede form. Sæbespåner går ind og mætter træet, hvilket gør det modstandsdygtigt over for skidt og snavs, samtidig med at træet ikke tørre ud.

Det fungerer som en slags fugtighedscreme for træet, der plejer det i dybden og forlænger dets levetid.

Det giver en flot overflade. Du kan se nogle eksempler på hvordan resultatet gerne skal se ud her.

Sæbespåner kan sjældent fjerne skjolder helt, men de kan sommetider mindskes med en kærlig hånd.

Sæbespåner bør være din måde at forebygge skader og pletter på dit bord, og derfor bør du give dit bord en behandling to gange årligt. Så sikrer du dig lidt bedre imod diverse pletter og skjolder på dit egetræsbord.

 

Trærens

Kan sæbespåner ikke klare det for dig, så må du have fat i de stærkere sager. Heldigvis har der været nogle dygtige mennesker, der har skabt et produkt som trærens, der virkelig kan komme dig til gode i en lang række tilfælde. Du finder trærens hos langt de fleste forhandlere og i de større byggemarkeder.

Her kan du få kyndig vejledning til, hvordan du anvender din trærens på bedste vis, så du skåner bordet så meget som muligt. Prøv dette en gang eller to, og se om det kan afhjælpe problemet.

 

Trænger bordet til en udskiftning?

Hvis dit bord er gammelt og slidt, så kan det være, at det er på tide at få fingrene i et nyt et af slagsen. For det kan faktisk betale sig at skifte det gamle bord ud, hvis du mener, at dets levetid er ved at være ovre. Derefter er det med at træffe det rigtige valg, hvis du vil undgå at stå i samme situation igen.

Du kan også vælge at få hjælp af en professionel træmand. Vi har selv brugt traespecialisten.dk en del gange. (Det er i øvrigt min svigerfar, så jeg er nok lidt farvet her!)

De seneste år har egetræsborde været noget, der er blevet placeret i en lang række danske hjem, og dette er med god grund. De smukke og ofte store egetræsborde tager sig nemlig særdeles godt ud hjemme i spisestuen, og så kommer pladerne ofte i oliebehandlet form, så det ikke tager skade på samme måde, som hvis træet var ubehandlet. Skal du have et nyt bord, så skal du kigge forbi de forskellige forhandlere og høre, hvad de kan tilbyde dig. Det er nemlig muligt at få et egetræsbord, der stadigvæk har det helt rigtige egetræslook, samtidig med at overfladen er blevet behandlet.