Home tips-ideer Sådan får du et bedre WiFi i hjemmet

Sådan får du et bedre WiFi i hjemmet

af Steen Christensen

WiFi har stor betydning for vores hverdag. De fleste af os bruger det hver evig eneste dag til alt fra streaming af film og serier til arbejde og netsurfing.

Men dårligt WiFi er også en tilbagevendende plage – uanset om du er i lejligheden, villaen eller sommerhuset.

Hvad er WiFi?

WiFi står for “Wireless Fidelity” og betyder trådløst internet.

Med WiFi kan du gå på nettet fra din smartphone, tablet og computer uden at skulle bruge et kabel, der tilsluttes din enhed.

For at få WiFi skal du have:

  • Bredbånd
  • Router eller modem med WiFi
  • En enhed, der kan modtage WiFi

Mange tror at et modem og en router er det samme, men det er faktisk to forskellige ting. I dag har de fleste et modem med en indbygget router, men for at gøre forskellen klar:

  • Et modem forbinder din husstand med internet. Den oversætter signaler fra internettet til et signal, som din computer forstår.
  • En router dirigerer signalet rundt til de forskellige enheder du har omkring i huset.

Du får som udgangspunkt et modem fra din internetudbyder. Du kan dog selv tilslutte en router, hvis du har dårligt WiFi – det kan i det fleste tilfælde løses med en ny router eller WiFi-forstærker.

Sådan får du den bedste forbindelse

En dårlig internetforbindelse kan være årsag til mange frustrationer. Det kan gøre hjemmearbejdsdagen meget lang. Yndlingsserien hakker, og du kan ikke streame musik under opvasken eller til middagen.

Alt håb er dog ikke ude, da der findes flere forskellige muligheder for at gøre din forbindelse bedre og mere stabil.

Har du det nødvendige udstyr?

Du kan som tidligere nævnt udskifte modem og router, for at være sikker på de er nye og fungerer præcis, som de skal.

Men du kan også købe ekstra udstyr, der giver dig en bedre dækning. WiFi forstærkere, extendere og boostere er hovedsagelig samme ting. De kan f.eks.  være nødvendige at købe, hvis du bor i et stort hus, og forbindelsen ikke rækker.

Bor du ude på landet, eller hvis du generelt oplever, at du har et godt mobilsignal – men ingen mulighed for ordentligt internet?

Så kan det være på tid at overveje mobilt bredbånd. Her modtager du din internet via mobilnetværket. Det benytter sig ofte af 4G-netværket, der ikke er den hurtigste form for internet, men over de kommende år vil udbredelsen af 5G-netværk betyde, at du vil kunne få internet via mobilen, der er lige så hurtigt som selv fibernet.

Hvor er din WiFi-router placeret?

Din signalstyrke kan også påvirkes af din router placering. Routeren skal helst placeres væk fra andre enheder – og gerne højt eller centralt. På den måde undgår du, at signalet bliver forstyrret.

Mikroovne og køleskabe kan også forstyrre dit signal. En router er ikke nødvendigvis en genstand, man vil have stående fremme blandt møbler og lign. Men stiller du routeren bag møbler, tæt på et vindue eller andet, kan det også svække signalet.

Nogle materialer blokerer i højere grad for WiFi signalet end andre:

  • Træ, gips, glas og syntetiske materialer har en lav blokeringsgrad
  • Mursten og marmor klassificeres som materialer, der giver et medium forstyrrelsesniveau
  • Spejle, beton og metal har alle høje blokeringsgrader

Du kan ved hjælp af en hastighedstest hurtigt få afgjort, hvordan din signalstyrke er forskellige steder i hjemmet. Her skal du blot sammenligne forbindelsen, når du er koblet på med trådløst WiFi eller med et kabel. Det er en god idé at teste huset eller lejlighedens ydrepunkter, da det ofte er her, hvor signalet er svagest.

Et lille tip, hvis du har en ydervæg af beton: du kan også bruge materialets høje blokeringsgrad til din fordel. Hvis du stiller routeren tæt på betonvæggen bliver signalet nemlig kastet i den modsatte retning og ud i rummet. Det bør give dig et bedre signal, da radiobølgerne koncentreres, hvor du bruger dem – i dit hjem.