Home tips-ideer Sådan får du børnene ud og væk fra skærmen

Sådan får du børnene ud og væk fra skærmen

af Steen Christensen

Vi lever i en digital tidsalder, hvor vi fra morgen til aften har en skærm inden for rækkevidde. Smartphones, tablets, computere og smartwatches er over det hele, og det er ikke længere kun for unge og voksne. De fleste børn har masser af elektronik og bruger gladeligt flere timer om dagen på at spille online med deres venner.

Men det betyder, at børnene går glip af den friske luft, vores fantastiske natur og en masse aktivitet. Som forældre kan det være svært at forstå og acceptere, for foregik hele vores barndom ikke udenfor i mudderet, oppe i træer og med skrammede knæ? Tiderne ændrer sig selvfølgelig, og teknologien er ikke kun en negativ ting, men hvis du gerne vil have dine børn lidt væk fra skærmen, er der hjælp at hente.

Et godt sted at få inspiration til lege og aktiviteter for børn, uden der er skærmtid involveret, er hjemmesiden wildtoys.dk. Her finder du produkter, anmeldelser og gode idéer til, hvordan du får børnene ud i naturen til aktiv og fantasifuld leg. Har du brug for mere inspiration, kan du læse med her, hvor vi giver dig spændende og sjove ideer til, hvordan du får børnene til at lege og bruge deres fantasi uden skærme.

Ryk familietiden udenfor

For mange familier er familietid lig med en god film i fjernsynet eller en anden form for stillesiddende hygge indendørs foran en skærm. Men en god måde at få hele familien udenfor er at planlægge den næste familiehygge i naturen. Hvad med en skovtur med lækker mad, som hele familien har været med til at lave, tag på cykeltur i området eller prøv noget helt nyt sammen – en dagstur på hesteryg, standup paddleboarding om sommeren eller ski på Københavns nye kunstige skibakke.

Tænd bål og hyg med mad og snacks

Man bliver aldrig for gammel til bålhygge. Tænd et bål i haven eller find et etableret bålsted i den lokale skov og lav snobrød eller ristede skumfiduser. I kan også købe en pandekagepande til bål eller en stålgryde, så I kan lave frokost eller aftensmad over bålet. Det er hyggeligt for alle aldre og er også en god mulighed for at få lidt færdigheder som at tænde bål og lave mad i naturen.

Lav en spændende skattejagt

Skal der være lidt mere aktivitet i det, så lav en skattejagt som en form for orienteringsløb – hurtigste hold vinder, og der er et antal poster og opgaver, der skal klares, før skatten kan findes. Skattejagter er ikke kun til børnefødselsdage, men også en sjov aktivitet i en helt almindelig weekend, hvor der skal arbejdes lidt for at finde weekendens snacks. Find på nogle sjove opgaver, som børnene skal tænke lidt over eller samarbejde om at udføre, og lav en rute rundt i nabolaget – så er der motion, der skal tænkes lidt, og der er en god belønning til sidst.

Elektronisk legetøj til udendørsbrug

Hvis det er svært at rive dine børn væk fra alt den smarte elektronik, kan du prøve med noget, der kan bruges udenfor. Waveboards, elløbehjul og elektriske skateboards er sjove for de fleste aldersgrupper og kan bruges både til leg og transport. Er det ikke noget, du vil investere i, kan du vælge at tage børnene med på segwaytur – i flere af de større byer kan du tage på guidede ture rundt i eller omkring byen, og andre steder kan du køre på en lukket bane.

Find på sjove og aktive lege

Man skal ikke kimse ad de gode gamle lege. Tag hul på nogle af klassikerne som fangeleg, banke bøf, dåseskjul og alle de andre lege, hvor der både er motion og adrenalin involveret. Du kan også investere i et par rulleskøjter – det er nemt at snøre dem, tage beskyttelse på og suse ned ad nabolagets gader i flere timer hele året rundt, så længe der er tørt vejr.

Om sommeren er det også sjovt at lege med vand, lige meget hvor gammel man er. Køb et badebassin og fyld det med vand og badebolde, eller lav en glidebane på græssets med en helt almindelig presenning med vand og sæbe på. Du kan også lære dine børn at bygge huler af havemøbler og gamle tæpper eller nedfaldsgrene og små stammer i skoven.