Home hvidevarer Rengøring af nye og gamle ovne og komfurer

Rengøring af nye og gamle ovne og komfurer

af Steen Christensen

Det kan være være vanskeligt at rengøre sin ovn og sit komfur, hvis man ikke ved hvordan man skal gribe det an, så vi har lavet en lille guide til forskellige måder at rengøre din ovn.

Daglig forebyggende rutine

For at undgå, at ovnen og komfuret bliver mere beskidt end højst nødvendigt, anbefales det at man løbende fjerner krummer, snavs og madrester fra bunden af ovnen.

Disse brænder nemlig let fast, og kan dermed blive vanskeligere at fjerne.

Sørg for at aftørre bund og sider jævnligt, så du undgår at der går for lang tid imellem.

rengoere-ovn

Du kan også med fordel stille en bradepanne eller et lag staniol i bunden af ovnen, og på den måde bruge dette som opsamler, så madresterne ikke lander i bunden af ovnen.

Nyere ovne med pyrolyse funktion

Er din ovn af nyere dato, har den formodentlig en pyrolyse funktion. Du kan finde gode ovne som har vundet i test her.

Det er et program du kører på ovnen, hvor den bliver ekstremt varm i længere tid, og dermed brænder alt snavs og madrester til aske.

Det tager typisk 2 – 2,5 timer, og ifølge forbrugermagasinet Taenk.dk koster det ca. 13 kr i strøm.

Temperaturen i ovnen kommer op på omkring 400 grader, og det er derfor vigtigt, at du ikke kører dette program med mindre du er hjemme til at tjekke, at alt forløber planmæssigt under rensningen.

Sidder der snavs rigtig godt fast, så kan du starte med at løsne det med en træspatel. Det er vigtigt at du anvender træ-grej, så du ikke ridser ovnen.

Ovne med emalje

Tjek i din brugervejledning (eller hos producenten på nettet) om din model har emalje på siderne. Har den det, er det vigtigt at du ikke anvender brun sæbe eller ovnrens-produkter, da det kan beskadige den fine emalje.

Bemærk: Der er aldrig emalje i bunden af en ovn, så her kan du fint bruge brun sæbe, hvis du ønsker det.

hoj-varme-varmlufts

Rengøring af ældre ovne og komfurer

Du kan overtørre hele ovnen med brun sæbe på indersiden, da det er rigtig godt til at opløse snavset. Den næste dag (ca. 12 timer senere) kan du så aftørre ovnen, og få skidtet af ganske nemt. Dette trick kan du også læse om hos Politiken, hvor vi fandt det.

Det er vigtigt at du lægger at lag husholdningsfilm over den brune sæbe, så den ikke tørrer ind, for så gør den ikke nogen gavn.

Dette er ikke en hurtig metode, men det er som regel den letteste, da den brune sæbe ender med at gøre arbejdet for dig, og slippe dig for at bruge for megen knofedt i processen.

Har du ikke 12 timer til at rense ovnen, kan du også speede processen op, ved at tænde ovnen på lav varme (50-80 grader) i en halv times tid, når du har smurt den ind i brun sæbe.

ovnen-snavs

Det er vigtigt at du ikke får ovnen for varm.

Når sæbe bobler skal du slukke og åbne for ovnen, så du sikrer, at sæben ikke brænder sig fast i overfladen på ovnen.

Dermed får du hurtigt opløst fedtet, da temperaturen hjælper sæben med at trænge ind i skidtet.

Husk: Brug altid gummihandsker til at tørre efter, når du skal fjerne den brune sæbe (og skidtet).

Du kan også anvende bagepulver (baking soda) til at rengøre ovnen, som det ses i denne video fra Zanussi:

Rengøring af glasset i ovnens låge

Glasset skal rengøres med almindelig opvaskemiddel.

Glasset kan som regel afmonteres ganske let, og det vil du kunne orientere dig om i manualen til ovnen. Hvis du ikke har den, kan du som regel få en ny ved at kontakte forhandleren eller tjekke producentens side. Du finder fx. vejledninger til Bosch’s ovne på deres hjemmeside her.

Sørg for ikke at benytte vaskemidler eller sæber med slibemiddel, da det vil ridse glasset.

Rengøring af ventilatoren i en varmluftsovn

Har du en varmluftsovn, skal du også sørge for at vaske og rengøre ventilatoren fra tid til anden.

Den kan tages ud og renses med opvaskemiddel. Sørg for at slukke for strømmen inden du tager den ud, og tjek med brugsvejledningen hvordan den afmonteres korrekt.

Rengøring af plader og riste

Pladerne i ovnen skal også rengøres med brun sæbe, og igen kan det være en fordel at lade dem stå natte over i en lukket plastikpose, så sæben får lov at arbejde sig ind gennem skidtet.

Igen bruger du gummihandsker til at fjerne snavset dagen efter. Du kan dog også vælge at varme pladerne lidt op, og dermed blive færdig hurtigere.

Det er også helt OK at sætte riste og bradepanner i opvaskemaskinen, og dermed slippe for at skulle tørre dem ind i sæbe.

Det kan være en fin første omgang, og så kan du jo se, om proceduren fjerner al snavsen, eller om du skal gnubbe lidt efter med brun sæbe eller natron.

Et par vigtige slut-bemærkninger..

Der florerer nogle virale videoer på nettet, hvor personen renser ovnen med salmiak spiritus.

Det er vigtigt, at du IKKE anvender salmiak spiritus til at rense din ovn!

Det er giftigt, og vores danske flasker med salmiak spiritus er meget koncentrerede og farlige, og derfor skal du i stedet anvende den brune sæbe eller naturproduktet natron.