Home livsstil Kan man tage snus med i flyet?

Kan man tage snus med i flyet?

af Steen Christensen

Uanset om du skal rejse ind- eller ud af Danmark, er der en række regler, du skal have styr på i forhold til, hvad du må medbringe i flyet. Det er eksempelvis ulovligt at pakke barberblade, sakse og andre skarpe genstande i din håndbagage. Dem skal du i stedet sørge for at putte i den indtjekkede bagage, hvis du ikke vil risikere at få det frataget i security.

 

Når spørgsmålet falder på tobak, er det dog lidt vanskeligere at finde ud af, men ikke desto mindre giver vi dig svaret i denne artikel.

 

Fælles regler for alle typer tobak

Der er ikke forskel på, om du vil have cigaretter eller snus med op i flyet, og derfor er det korte svar til spørgsmålet ”Kan man tage snus med i flyet?” et rungende ja. Du må gerne tage snus med i flyet, men når det kommer til mængderne af det, er der dog nogle regler, du skal sørge for at overholde.

 

I Danmark er det ulovligt at sælge snus, men du må gerne importere snus til dit private brug. Grænsen for import til eget forbrug vurderes til at ligge på cirka 500 gram ren snustobak eller 1500 gram inklusiv emballage, hvilket svarer til tre måneders privatforbrug. Der er dog en margin på 50 %, så den tilladte mængde til eget forbrug faktisk kan snige sig op på 750 gram (ren tobak) og tilsvarende 2250 gram (inklusive emballage).

 

Hvis du pakker mere end 750 gram ren snustobak i din håndbagage eller indtjekkede bagage og bliver opdaget, risikerer du, at det bliver betragtet som import til salg. Konsekvenserne af dette er, at din snustobak bliver beslaglagt, og at du oveni det også får en bøde.

 

Køb snustobak i taxfree

Når du er ude at flyve, er det nemt lige at smutte forbi taxfree, hvor du kan spare en del penge på f.eks. kosmetik, parfume, alkohol, chokolade og tobak. Der er mange, der benytter sig af denne løsning, når de opholder sig i lufthavne, da de alligevel kan spare op til 20 % i forhold til almindelige danske priser.

 

Ofte er opholdet i lufthavnene dog ikke frivilligt, da det indimellem skyldes forsinkelser eller aflysninger. Her er det vigtigt, du er opmærksom på, at du er berettiget flyforsinkelse erstatning i forbindelse med din rejse. Der er dog mange, der enten ikke er bevidst omkring dette, eller som vælger at droppe det, da det indimellem er en både besværlig og kringlet proces at begive sig ud i. For hvornår er du egentligt berettiget kompensation, og hvor meget kan du få udbetalt?

 

Det er indimellem komplekst at finde rundt i, men i princippet snyder du faktisk kun dig selv for mange tusinde kroner, når du ikke søger erstatning, og de penge luner til gengæld i kassen hos de mange forskellige flyselskaber. Forsinkede og aflyste fly er en af de største irritations- og frustrationsfaktorer for rejsende, og derfor er det også ens ret at kræve kompensation, hvis du er udsat for lange forsinkelser eller aflysninger.