Home livsstil Hvor mange timer arbejder en sygeplejerske om ugen?

Hvor mange timer arbejder en sygeplejerske om ugen?

af Steen Christensen

Som færdiguddannet sygeplejerske og lønmodtager kan du forvente, at arbejdstiden ligger på 37 timer om ugen, og heri er der inkluderet 5 x 30 minutters frokostpause. Det viser sig dog samtidigt også, at cirka hver femte frokostpause ikke bliver afholdt, og det betyder altså, at den samlede arbejdstid ligger på 35 timer.

 

Der er dog forskelle på, hvordan vilkårene ser ud for sygeplejersker ansat i henholdsvis regionen eller kommunen, og hvorvidt man har specialiseret sig yderligere inden for et specifikt felt. I denne artikel vil vi gennemgå de primære forskelle, når det kommer til løn.

 

Forskel på sygeplejersker ansat i regionen og kommunen

På trods af at uddannelsen til at blive sygeplejeske er en mellemlang videregående uddannelse, der tager 3 ½ år at gennemføre, er sygeplejerskerne en af de dårligst lønnede grupper i landet. De har i efterhånden mange år kæmpet for en bedre løn, og selvom der er sket forbedringer, er der stadig lang vej igen.

 

Er du nyuddannet eller kommende sygeplejerske, kan du forvente en grundløn på mellem 24.328 og 25.574 kroner om måneden, hvis du bliver ansat i en region. Bliver du i stedet ansat i en kommune, får du mellem 24.844 og 26.082 kroner per måned.

 

De ikke-ledende sygeplejerske og dem med speciale kan forvente at få en løn på henholdsvis 30.175 og 34.409 kroner i regionen, og dette inkluderer grundlønnen samt tillæg. Derudover er der en pensionsindbetaling på 13,55 % og genetillæg for aften-, nat- og weekendvagter.

 

De ikke-ledende sygeplejersker i kommunen har derimod en løn på omkring 31.925 kroner og en pensionsindbetaling på 13,84 %. Der er altså en minimal højere løn at hente, hvis du bliver kommunalt ansat, og den højeste løn gives stadig til dem, der er ansat i hovedstadsområdet.

 

Sørg for at være forsikret

Skulle du lige pludselig stå uden arbejde, er det vigtigt, du er meldt ind i en a-kasse, de såkaldte arbejdsløshedskasser, således du ikke ryger på kontanthjælp. Hvis du er tilmeldt en a-kasse, og du bliver arbejdsløs, er du nemlig sikret dagpenge.

 

Hvis du gerne vil have udbetalt dagpenge, skal du altså være medlem af en a-kasse og betale et fast månedligt kontingent. Der findes en lang række forskellige a-kasser, men sammen med pædagogerne og lærerne er sygeplejerskerne så heldige at kunne få en billigere a-kasse.

 

I Danmark findes der i alt 24 forskellige a-kasser, hvoraf 11 af dem er tværfaglige a-kasser, som optager medlemmer fra alle uddannelser, job og faglige baggrunde. Er du interesseret i mere information om de forskellige a-kasser for lønmodtagere og deres fordele, kan du læse mere her.

 

A-kasser er ikke en billig udgift, og der er mange, der mener, det er trælse penge at smide hvert kvartal, men hvis uheldet skulle være ude, er det altså fornuftigt at være forsikret gennem en a-kasse.