Home hvidevarer GUIDE: Sådan bygger du en vaskesøjle

GUIDE: Sådan bygger du en vaskesøjle

af Steen Christensen

En vaskesøjle er en ideel løsning til lejligheder og huse, hvis du gerne vil udnytte pladsen så meget som muligt. En vaskesøjle er en pladsbesparende løsning, hvor din tørretumbler placeres oven på din vaskemaskine. Der er dog flere ting at være opmærksom på, end det umiddelbart lyder til. Du skal blandt andet være opmærksom på opsætningen, monteringen og placeringen af din vaskesøjle. I denne guide finder du hjælp til alle disse emner. Ydermere får du de bedste tips til, hvordan du får succes med at bygge din egen vaskesøjle.

Den rette opsætning af en vaskesøjle

Først og fremmest skal du vide, at placeringen af maskinerne er utroligt vigtigt. Tørretumbleren skal altid placeres oven på vaskemaskinen. Grunden til det er, at vaskemaskiner er alt for tunge til at stå øverst. Det er derfor altafgørende, at vaskemaskinen bliver placeret nederst med tørretumbleren ovenpå.

Det næste, du skal være opmærksom på, er at anskaffe dig en tørretumbler, der matcher størrelsen på vaskemaskinen. Dybden og bredden på din vaskemaskine og tørretumbler skal helst stemme overens. I princippet kan du godt placere en tørretumbler, som er mindre end vaskemaskinen, oven på din vaskemaskine – men aldrig den anden vej rundt, da denne konstruktion bliver for usikker. Du får dog det flotteste resultat, hvis målene på maskinerne stemmer overens. Har du vaskemaskinen, men mangler en tørretumbler? Se denne sammenligning af de 8 bedste tørretumblere i test

Hvordan monterer jeg en vaskesøjle?

For at få et stabilt resultat, skal du have fat i en stablingsramme. Denne ramme monteres mellem vaskemaskinen og tørretumbleren. Rammen fastspændes på din tørretumbler for et urokkeligt resultat. Det er af sikkerhedsmæssige årsager vigtigt, da en tørretumbler vibrerer, når den er i gang, og dermed kan falde ned, hvis den ikke har en stablingsramme.

Du kan vælge imellem flere forskellige varianter af stablingsrammer. De kommer i enkle modeller, som er ganske prisvenlige, men du kan også få modeller med praktiske skuffer og sikkerhedsbælter. Det vigtigste er dog, at du får fat i en stablingsramme, der passer til størrelsen på din vaskemaskine og tørretumbler.

Vaskesøjle – med eller uden højskab?

Når du bygger en vaskesøjle, skal du tage stilling til, om du ønsker et højskab eller ej. Fordelene er, at du får et endnu flottere resultat, der syner mindre rodet. Derudover er det også praktisk, da det holder maskinerne på plads. Når du skal ud at købe et skab, skal du sørge for, at det ikke er for smalt bagtil. Det er nemlig vigtigt, at luften kan cirkulere bag ved maskinerne, så de ikke brænder sammen. Højskabet må derimod gerne passe i bredden med nogle få centimeter i undtagelse.

Det er vigtigt, at du ikke placerer dit højskab direkte på gulvet, så det risikerer at stå i vand. Der findes mange smarte højskabe på markedet bygget i forskellige materialer og med forskellige egenskaber. Du kan blandt andet vælge et højskab, der har praktiske skuffer og hylder. Nyere huse og lejligheder har ofte en smart konstruktion, hvor maskinerne og vasketøjskurven er gemt af vejen. Derudover kan der også være en stor bordplade, en vask og opbevaringsplads til dine rengøringsartikler.

Gå på opdagelse i udvalget, så du kan få lige præcis det vaskerum, som du drømmer om. En anden smart løsning er at lave skydelåger foran din vaskesøjle. På den måde kan du nemt og enkelt gemme dit vaskemiljø af vejen, hvis det for eksempel er placeret i dit bryggers.

Hvor placerer jeg min vaskesøjle?

Når du skal vælge vaskesøjlens placering, er det essentielt, at du tager højde for, at dine maskiner skal bruge strøm. Hvis du ikke har strøm i nærheden af de ønskede placeringer, kan du kontakte en elektriker for at finde ud af, om det er muligt at trække strøm til området.

Mange nye huse og lejligheder har taget højde for, hvor det er ideelt at stille vaskemaskine og tørretumbler. Der er mange mennesker, som vælger at placere deres vaskesøjle på badeværelset, i bryggerset eller i kælderen. Hvis du bor i en ældre lejlighed, hvor der ikke er en naturlig plads til maskinerne, kan du eventuelt gøre plads til maskinerne i køkkenet. Du bestemmer helt selv, om du ønsker at placere din vaskesøjle langs væggen eller i et hjørne.

Derfor er vaskesøjler det nye sort

DESIGN: Det er blevet populært som aldrig før at gemme hvidevarerne af vejen. Det giver generelt et mere stilrent og elegant udtryk ikke at have maskinerne stående fremme. Det er ikke til at komme uden om, at maskiner hurtigt kan blive rodede at se på. At vaske tøj er en pligt, som ingen mennesker kan undgå. Hvis du gør dit vaskemiljø så indbydende som muligt, vil du opleve, at opgaven også bliver skønnere. En vaskesøjle giver dig et mindre rodet udtryk, som gør dit vaskerum/badeværelse mere indbydende og lækkert at se på.

FUNKTIONALITET: Badeværelse og bryggers er rum, som bliver brugt til forskellige formål udover at vaske tøj. Du gør derfor dit vaskemiljø mere funktionelt og praktisk med en pladsbesparende vaskesøjleløsning. Derudover har du med en vaskesøjle også mulighed for at løfte dine maskiner op i arbejdshøjde. På den måde behøver du aldrig at stå foroverbøjet over vasketøjet igen. I stedet kan du klare tøjvasken i en god højde, der skåner din krop.

PRAKTISK: Sidst men ikke gør en vaskesøjle rengøringen nemmere. I stedet for at skrubbe maskinerne tørrer du blot maskinens forside af. En glat bordplade kræver minimal rengøring sammenlignet med en elastisk overflade.

Opsummering – 5 steps til at bygge en vaskesøjle

  1. Placeringen er alfa og omega – tørretumbleren skal altid være øverst.
  2. Anskaf dig en vaskemaskine og tørretumbler med samme bredde og dybde.
  3. Få fat i en stablingsramme, der bliver monteret på tørretumblerens bund.
  4. Tag stilling til, om du vil have en vaskesøjle med eller uden højskab.
  5. Afgør, hvor du ønsker at bygge dit søjleskab.

3 tips til at bygge en vaskesøjle:

  1. Sørg for at købe et højskab, der ikke er for småt, så der er god plads til, at luften kan cirkulere bagtil.
  2. Når du vælger placering, så husk at tage højde for strøm.
  3. Lav research, inden du kaster dig ud i projektet, så du kan finde inspiration til at gøre dit vaskeområde så indbydende som muligt.

Læs flere af vores guides og tests her