Home tips-ideer Gode tips til den perfekte kop kaffe

Gode tips til den perfekte kop kaffe

af Steen Christensen

Vi elsker allesammen den gode kop kaffe, og særligt specielle kaffer er kommet meget på mode de seneste år, i takt med specialøl og andre specialiteter har fundet vej ind i de fleste danske køkkener og hjem.

I dette indlæg vil vi se nærmere på hvordan du får brygget den helt perfekte kop kaffe, så dine smagsløg hopper af glæde.

coffee

Espresso, filter, french press eller mokka?

De fleste danskere bruger filterkaffe maskiner eller en french press. Men espresso og mokka har også sine fordele! Hvis du er fan af den kaffe latte du køber i byen, så er de 2 andre alternativer værd at tænke over.

Espresso kaffe er meget stærkere men drikkes i mindre kopper, medmindre man vil lave en latte, cappuccino eller cortado. Latte og cappuccino er meget ens, men cappuccinoen har mere skum på toppen. En cortado er meget mindre end de sidste to, og man får meget mere kaffe smag.

Mokka “maskinen” er den billigste af de to, men laver heller ikke så god en kop kaffe som espresso maskinen! Den er dog smart at have med til Camping eller sommerhuset hvor man ikke lige har sin espresso maskine med.  Man skal mindst af med 2500 kr. for en god espresso maskine, men de kan sagtens blive dyrere. Du kan finde en lang list af espressomaskiner her.

Kværn dine bønner selv

Det vigtigste du skal gøre, er at du skal kværne dine bønner selv. De skal kværnes lige inden kaffen skal brygges, og du skal bruge kildevand hvor der ikke er for meget kalk i. Hvis du gerne vil have et stort udvalg af kvalitetsbønner og konkurrencedygtige priser, invitere vi dig til at besøge Cupsupply.dk.

Derudover er det vigtigt, at du har den helt rigtige temperatur på vandet. Det skal gerne være lige omkring 95 °, dvs. lidt under kogetemperatur faktisk.

Hvis temperaturen er for høj når du laver din kaffe, kommer den til at smage besk, og ved for lave temperaturer kommer nuancerne ikke helt frem i smagen.

Lad gerne vandet stå et halvt minut inden du hælder kaffen i.

Vælg nogle bønner der passer godt til dine smagsløg

Det er meget individuelt hvad det er noget kaffe vi hænger os ved, og ender med at kunne lide. Derfor bør du prøve at smage nogle forskellige slags kaffer.

Tag ind i en speciale handel for at prøve en masse forskellige slags, så du kommer hele smagsspektret igennem.

Der er meget stort forskel på hvor i verden kaffen kommer fra, og hvordan den er forarbejdet. Nogle er til Kenyansk kaffe mens andre sværger til andre områder.

Rengør kaffemaskinen eller stempelkanden ofte

Det er meget vigtigt at du rengør dit udstyr ofte. Ellers kan der sættes sig gammel smag og rester fra forrige bryg, som vil påvirke lang tid frem.

bønner

Hvis vi snakker kaffemaskiner af den gamle slags, skal du huske at afkalke maskinen.

Stempelkanden kan du bare smide i opvaskemaskinen sammen med alt det andet opvask du har i køkkenet.

Vælg den rette dosering af kaffen

Her er det også meget individuelt hvordan du skal lave din kaffe. Du bør tage udgangspunkt i den du sagde der står på kaffebøndernes indpakning, men derefter kan du sagtens teste at putte lidt mere eller mindre det.

En god finger-Regel er at der skal bruges fem til 8 g kaffe til en kop.

Hvis du bruger en filter kaffemaskine, skal du sørge for at fordele bønnerne godt hen over hele filter så smagen bliver ensartet.

Hvis der er en høj top på eller det hele ligger i den ene side, vil du ikke få en jævn smage kaffen, og dermed mister du en del af bøndernes smag i processen.