Home tips-ideer Få hjælp til både små og store husprojekter med en arkitekt

Få hjælp til både små og store husprojekter med en arkitekt

af Ditte Borg Nielsen

Boligejere har ofte gang i et eller andet projekt. Det er, som om det er umuligt ikke at gå og drømme om nyt – men alt det praktiske kan sætte en stopper for projektet, inden det overhovedet går i gang. Med en arkitekt får du professionel hjælp til alt det, du har brug for, så du kommer godt fra start og er garanteret et godt resultat af dit byggeprojekt – stort som småt.

Når du har fundet ud af, hvad der skal ske, banken har givet grønt lys, og du er klar til at føre drømmene ud i livet, er det første skridt at finde den rigtige arkitekt til dit projekt. Kig efter arkitektvirksomheder i dit lokalområde, da det gør det nemmere at holde møder for begge parter, og samtidig sikrer det, at arkitekten har et indgående kendskab til markedet såvel som området.

For eksempel er ARDESS et lokalt arkitektfirma i Aarhus med et stærkt team, som har erfaring med blandt andet boligdesign, der er skræddersyet til kundens personlighed, ønsker og behov. At vælge en arkitekt handler nemlig ikke kun om erhvervsmæssige kompetencer: Det handler i lige så høj grad om kemi, stil og smag. Det hjælper nemlig ikke noget at have en arkitekt, der ikke kan sætte sig ind i din vision, fordi I bare ikke er på samme side.

Fra idé til udførelse med hjælp til det hele

En arkitekt kan hjælpe med mange ting, og det er op til dig, hvor meget hjælp du har brug for og ønsker i løbet af processen. Når du går med tankerne om et projekt, er der ofte mange idéer, der ikke går op i en højere enhed – og som måske slet ikke alle sammen er mulige. For eksempel kan du sigte lidt for højt i forhold til budgettet, og så kan arkitekten hjælpe dig med enten at finde en alternativ løsning.

Der kan også være en masse bureaukrati med byggetilladelser, energikrav og en masse andre juridiske regelsæt, der kan være svære at gennemskue, hvis ikke man er i branchen. For eksempel kan det være, at du drømmer om en etage mere, men ikke ved, om huset overhovedet kan holde til det, eller du bor måske i et bevaringsværdigt og fredet hus, hvor du ikke bare må renovere og ombygge, som du har lyst til.

Arkitekt til nybyggeri

Det siger næsten sig selv, at du har brug for en arkitekt, når du skal bygge et helt nyt hus fra ingenting. Nogle arkitekter har deres egne typehuse, hvor du går ud fra en model på et hus, men du kan også bruge din arkitekt til at føre dine egne idéer om et helt unikt og særligt hus ud i livet.

Når det kommer til nybyggeri, er der ekstra meget bureaukrati, som nævnt ovenover, og der er rigeligt arbejde i det for jer i forvejen – derfor er en god arkitekt helt uundværlig i den slags projekter.

Arkitekt til mindre opgaver

Arkitekter er ikke kun til nybyggeri eller store ombygninger: Du kan sagtens få hjælp og vejledning til mindre opgaver, hvilket kan være lige så uundværligt og værdifuldt som til de store projekter. Energirenovering er en af de populære typer renovationer, som mange vælger for at gøre boligen mere energivenlig og økonomisk fornuftig, og det kan omfatte alt fra ekstra isolering til udskiftning af alle vinduer og døre.

Det kan også være, at du ønsker at tilføje et ovenlysvindue, så du får mere lys, eller en karnap, så du får mere plads og den hyggelige læsekrog, du altid har drømt om. Udenfor er der også masser at lave om på – for eksempel hvis du ønsker at renovere eller bygge en carport eller garage, eller altid har drømt om et gæstehus.