Home livsstil Dresscode til begravelse: 5 regler du skal overholde

Dresscode til begravelse: 5 regler du skal overholde

af Steen Christensen

Dresscode til begravelse

Omstændighederne kan være forskellige, men det er altid sørgeligt at skulle til begravelse. Ud over den åbenlyse sorg over at have mistet og skulle tage afsked med et menneske, fylder påklædningen også meget for mange. De fleste går heldigvis relativt sjældent til begravelse, men netop derfor kan det også være svært at finde ud af, hvordan du klæder dig passende på.

Vi har samlet fem generelle regler, du altid bør overholde. Derudover giver vi fire tips til hvad henholdsvis kvinder og mænd kan tage på til begravelse.

5 regler du skal overholde

Der findes en række uskrevne regler, når det kommer til påklædning til begravelser. Du har sikkert hørt, at det som regel forventes, at deltagere til en begravelse bærer sort tøj, men kender du de andre regler/retningslinjer?

1)      Klæd dig i sort eller mørkt tøj

Dette er nok den mest velkendte dresscode til begravelse. Det gælder for både mænd og kvinder, at man viser respekt for den afdøde og de efterladte ved at iklæde sig sorte og mørke farver. Den mørke påklædning symboliserer sorg, og den er ikke iøjnefaldende, så du stjæler fokus fra begravelsen med din påklædning.

2)      Dæk knæ og skuldre

Det er god kutyme at dække både knæ og skuldre, når du skal til begravelse. Det betyder ingen korte kjoler og nederdele for kvinderne og ingen shorts for mændene. Som kvinde bør du desuden undgå toppe og generelt tætsiddende tøj, der fremhæver for meget.

3)      Lukkede sko

Klipklapper er absolut no-go til en traditionel begravelse – også selvom det er hedebølge, og du er ved at smelte. Både mænd og kvinder bør gå efter pæne, lukkede sko og generelt anses sneakers som værende for casual til en begravelse.

I sommermånederne kan kvinder godt slippe afsted med at have et par afdæmpende sandaler med pæne remme på.

4)      Hellere konservativt end for spraglet

Hvis du står med et stykke tøj, og du er i tvivl om, hvorvidt det er passende eller for meget, er det generelt en god regel at lade være med at tage det på. Hvis du tager en kjole på med glimmereffekt – uanset om den er diskret eller ej – risikerer du, at den tager dit fokus, fordi du spekulerer over, om andre synes, den er upassende.

Derfor: hvis du er i tvivl, så er det nok for meget, og du bør finde noget mere afdæmpet.

5)      Hellere overdressed end underdressed

Vores sidste regel hænger lidt sammen med den ovenstående. Hvis du er i tvivl om, hvad du skal have på, er det altid bedre at skrue op for formaliteten end ned. Du kommer sjældent til at skille dig ud, hvis du er pænere klædt end de andre, men hvis du er for casual, bliver det meget tydeligt, og det kommer til at fjerne fokus fra begravelsen og den afdøde, som trods alt er grunden til, at I er samlet.

Undtagelser til reglerne

Du har måske hørt om nogle begravelser, hvor den afdøde har ønsket, at begravelsen skal hylde livet frem for at sørge over den afdøde. I disse tilfælde kan det være, at den afdøde specifikt har bedt om, at man møder op i mønstret tøj eller en bestemt farve, så begravelsen bliver mindre formel og sorgfyldt. I disse tilfælde træder de generelle – og i øvrigt uskrevne – regler selvfølgelig i baggrunden, så den afdødes sidste ønske kan blive opfyldt.

Fire tips til påklædning – kvinder

Ovenstående er generelle regler, der gælder for både kvinder og mænd. Herunder kommer vi med konkrete forslag til, hvad du som kvinde kan tage på for at være passende klædt på til en traditionel begravelse.

1)      Kjole eller nederdel

Du går aldrig galt i byen med en helt sort kjole. Hvis det er meget formelt, kan du vælge en lang model, der går helt ned til anklerne. Hvis det er mindre formelt, kan den godt være kortere, men den bør altid dække dine knæ.

En sort nederdel sammen med en pæn, sort bluse er også et sikkert valg til en begravelse. Ligesom kjolen ovenfor bør din nederdel gå ned over knæene, så det er altså ikke til en begravelse, at du skal lufte din nye miniskirt.

Din bluse kan se ud på mange måder, men den bør dække dine skuldre og ikke være nedringet, have bar ryg eller lignende.

2)      Cardigan, sjal eller blazer

Afhængigt af årstiden kan det være en god idé at have et lag over din kjole eller bluse. En sort cardigan eller blazer eller et sort sjal kan gøre meget for din påklædning, så selvom du ikke umiddelbart har begravelsestøj i garderoben, kan du hurtigt forvandle det til det med det rigtige overlag.

Hvis du tager en sort cardigan eller andet på, kan du desuden gå lidt på kompromis med regel nummer to om, at din bluse skal dække skuldrene. Så længe du beholder din cardigan på, gør det ikke noget, at der er bare skuldre indenunder.

3)      Afdæmpede accessories

Når alt tøjet er sort, kan det være fristende at skrue lidt op for det hele med nogle iøjnefaldende accessories. Det er dog ikke lige stedet at gøre det. Du kan sagtens tage smykker på, men hold dig til nogle små, diskrete af slagsen.

Det samme gælder for dit hår. Uanset om du normalt har løst eller opsat hår, så tænk på at det ikke skal tiltrække opmærksomhed. Det kan være meget elegant med et lille spænde med sløjfe eller en perle på – så længe det er holdt i diskrete farver og ikke er kæmpestort.

4)      Diskret makeup

Ligesom eventuelle accessories ikke skal tiltrække opmærksomhed, bør din makeup heller ikke gøre det. Det er fint at lægge en diskret makeup, hvis du er vant til at bruge det til hverdag, men undgå farver og generelt for meget øjenskygge. Og husk naturligvis den vandfaste mascara, så det hele ikke sidder ned ad kinderne, når du skal ud af kirken.

Fire tips til påklædning – mænd

Vi har naturligvis også fire tips til påklædning til mænd.

1)      Undgå denim

Som en generel regel bør du undgå denim, når du skal til begravelse. I nogle mere uformelle tilfælde kan det være passende med et par mørke jeans – dog ikke dem med slidmærker og huller i. I de fleste tilfælde er du dog mere sikker med et par pæne chinos eller habitbukser, da jeans og denim generelt anses som værende for casual og uformelt til en begravelse.

2)      Mørkt jakkesæt

Et jakkesæt er det absolut mest sikre valg, når du skal til begravelse. Det er pænt, afdæmpet og gennemført klassisk.

3)      Blazer

Hvis du ikke er til fuldt jakkesæt, kan du godt slippe afsted med et par af de førnævnte chinos eller habitbukser sammen med en sort eller mørkegrå blazer.

Tag den på over en skjorte eller eventuelt en T-shirt eller polo. Disse må godt være lidt lysere i farven, så længe din blazer dækker godt og er sort eller mørk.

4)      Slips

Et slips er også et sikkert valg, når du skal til begravelse. Nogen synes, det kan være for meget, men hvis ikke det skal være formelt til en begravelse, hvornår så?

Slips er desuden et godt eksempel på, hvornår du skal bruge vores tip nummer fem øverst i artiklen: hellere være den eneste med slips end den eneste uden.

Den bedste påklædning bliver ikke bemærket

Når du skal vælge tøj til en begravelse, er afdæmpet og passende nøgleordene. En begravelse er ikke et sted, du vil stikke ud, så hvis du har valgt det rigtige tøj, vil ingen tænke over, hvad du har på – og det er netop målet.

Til en begravelse er det den afdøde og de sørgende, der er i centrum, så hvis din påklædning går i et med de andres, har du valgt helt rigtigt.