Home Testresultater Damprenser Test 2020 – De bedste damprensere

Damprenser Test 2020 – De bedste damprensere

af Steen Christensen

Du kender sikkert godt den frustration over en genstridig plet på gulvet eller snavsede ruder, der ikke bliver rene, lige meget hvor ofte du kører en omgang vinduespuds hen over dem. En damprenser kan klare den frustration med det samme, for der findes næsten ikke noget mere effekt end en damprenser til rengøring. De meget høje temperaturer i dampen gør, at snavset opløser sig, mider, bakterier og lignende forsvinder næsten helt, og dit hjem efterlades skinnende rent.

Netop de høje temperaturer er interessante, fordi vand som bekendt kun kan blive 100 grader, mens damp kan blive langt varmere end det. Derudover fylder damp ikke særlig meget, så få liter vand kan blive til mange liter damp, som du kan bruge til mange kvadratmeter, før du skal fylde mere damp på. Det er derfor både effektivt og miljøvenligt at bruge en damprenser til rengøring, fordi det kun er en smule vand, du skal bruge for at opnå en fantastisk effekt.

En damprenser fjerner op til 99,99 % af bakterierne i hjemmet på grund af den høje damptemperatur, og det er utroligt meget, især hvis du er vant til bare at gøre almindeligt rent.

En damprenser til rengøring kan også give et meget bedre miljø for allergikere. Mange er allergiske over for støvmider og svampespore, og begge dele fjernes effektivt med damp fra en damprenser. Det er yderligere allergivenligt, fordi du ikke bruger kemiske produkter, der også kan påvirke mange.

Vi har ikke selv udført testen af de forskellige damprensere, men har i stedet samlet oplysninger fra andre damprenser test til dig, så du kan få et nemt overblik over markedets bedste lige nu. Vi har udvalgt nogle damprensere, som ret godt repræsenterer markedet for damprensere, og som du roligt kan investere i. Vi gennemgår derfor følgende fire damprensere:

INDHOLD

Damprenserne befinder sig i forskellige prisklasser, så der er lidt for alle. Det betyder, at du sagtens kan finde en, selvom du har et stramt budget, når du skal ud at kigge efter en ny damprenser, eller hvis du bare lige skal afprøve teknikken. Er den helt perfekte damprenser til rengøring dog lidt uden for dit budget, er der hjælp at hente. Du kan nemlig ofte finde damprenser tilbud rundt omkring, hvis du blot husker at holde øje – så er du sikret den bedst mulige damprenser til dig, lige meget om du er på et budget eller ej.

Kärcher SC 4 EasyFix

  • Smart to-tanksystem
  • Stor vandbeholder
  • Indikator for lavt vandniveau
Tankkapacitet Opvarmningstid Ledningslængde Belastningsevne
1,3 liter
4 min.
2 m.
2000 W

Denne Kärcher SC 4 EasyFix damprenser er en af de dyrere i vores gennemgang af damprensere, men prisen stemmer også overens med det, du får i både kvalitet og funktioner. En af de helt store fordele er, at den har en todelt vandbeholder, så når du har brugt den ene, som har en meget almindelig størrelse for en damprenser, kan du bruge af den anden vandbeholder på 0,8 liter, før du behøver fylde mere vand på. Det er både tidsbesparende og praktisk for dig. Samlet set kan den todelte vandbeholder rumme 1,3 liter vand, som svarer til omkring 100 kvadratmeter.

Udover at have en smart vandinddeling har denne Kärcher damprenser en meget kort opvarmningstid på kun 4 minutter. I forhold til den store størrelse på vandbeholderen er det super hurtigt. Der er også masser af tilbehør til damprenseren, for eksempel flere forskellige dyser og børster udover det almindelige mundstykke.

Kärcher SC 2 EasyFix

  • Dampkontrol
  • Nem opbevaring bagerst på damprenseren
Tankkapacitet Opvarmningstid Ledningslængde Belastningsevne
1 liter
6,5 min.
4 m.
1500 W

Vi har udvalgt endnu en Kärcher damprenser, fordi det er et af de mest fremtrædende mærker på markedet for rengøring med damp, og Kärcher SC 2 EasyFix imponerer lige så meget som sin storebror SC 4. Med sin noget lavere pris er den også et rigtig godt køb. Damprenseren kan rengøre et areal på omkring 75 kvadratmeter på grund af sin kedelstørrelse på 1 liter, og du kan derfor når en stor del, inden du skal genopfylde den.

Kärcher SC 2 EasyFix rengør uden kemikalier og skrappe rengøringsmidler, men på grund af et godt damptryk og høje temperaturer er den super effektiv og fjerner foruden snavs også bakterier. Den kan anvendes på mange overflader som gulve, komfur, armaturer, vinduer og lignende, og du kan indstille dampen med en to-trins dampregulering, så den passer til opgaven. Den kommer desuden med flere mundstykker, som du kan opbevare på damprenseren, så det ikke fylder for meget i skabet.

Bissell Vac and Steam

  • Lynhurtig opvarmning
  • Lang ledning
  • Damprenser og støvsuger
Tankkapacitet Opvarmningstid Ledningslængde Belastningsevne
0,4 L vand / 0,95 L støv
30 sek.
7,6 m.
1600 W

En damprenser kan i nogle tilfælde mere end bare klare rengøring med damp – som med denne Bissell Vac and Steam, hvor du får en smart 3-i-1 funktion. Du kan både støvsuge, bruge damp og gøre begge dele på samme tid, så du får en meget fleksibel allround løsning med din damprenser. Med nogle enkle og nemt tilgængelige knapper kan du hurtigt skifte mellem støvsugning og damprensning, så du kan støvsuge skidt op og opløse snavs uden at skifte maskine eller ændre indstillinger på en besværlig måde.

Bissell Vac and Steam fjerner langt de fleste bakterier, støvmider, og lignende i hjemmet med den varme damp, som du desuden selv kan justere. På den måde kan du vælge en temperatur på dampen, der passer til den overflade, der skal rengøre, så du ikke skader noget med for høje temperaturer. Den har en vandbeholder på 0,4 liter og en støvbeholder på 0,95 liter, som svarer til rengøring i lige under et kvarter. Den har den smarte funktion Steam on demand, der giver dig øjeblikkelig damp til småopgaver, og en DropIt-beholder til snavs, der gør det nemmere at komme af med snavset på en hygiejnisk måde.

Morphy Richards 9-i-1

  • Hurtig opvarmning
  • Multifunktionel
Tankkapacitet Opvarmningstid Ledningslængde Belastningsevne
0,4 liter
30 sek.
5 m.
1500 W

Her er en alsidig damprenser til få penge, der ikke går på kompromis med funktionaliteten. Der er en god grund til, at denne Morphy Richards damprenser har fået navnet 9-i-1. Den er nemlig ikke kun forbeholdt rengøring af gulv og andre overflader – den fungerer nemlig også som damprenser til bil, hvor du kan rengøre bilsæderne, fælge og lignende, og damprenser til tøj, så du lynhurtigt kan få fikset en krøllet skjorte eller kjole, når du er på vej ud ad døren til arbejde.

Morphy Richards 9-i-1 damprenser har en vandtank på 0,4 liter, der giver damprengøring til omkring 14 minutter. Den varmer hurtigt op på cirka 30 sekunder, hvilket er en stor fordel, hvis du lige skal nå en hurtig pletfjerning eller fjerne krøller på dit tøj en stresset hverdagsmorgen. Når nu damprenseren skal bruges til så mange formål, er det kun naturligt, at der følger forskellige dyser med til den, og derfor får du masser af ekstratilbehør, så du kan bruge det helt rigtige mundstykke til hver opgave.

Sammenligning af damprenserne

Kärcher SC 4 EasyFix

Tankkapacitet Opvarmningstid Ledningslængde Belastningsevne
1.3 L vand
4 min.
2 m.
2000 W

Kärcher SC 2 EasyFix

Tankkapacitet Opvarmningstid Ledningslængde Belastningsevne
1 L vand
6,5 min.
4 m.
1600 W

Bissell Vac and Steam

Tankkapacitet Opvarmningstid Ledningslængde Belastningsevne
0,4 L vand / 0,95 L støv
30 sek.
7,6 m.
1600 W

Morphy Richards 9-i-1

Tankkapacitet Opvarmningstid Ledningslængde Belastningsevne
0,4 liter
30 sek.
5 m.
1500 W

Smarte måder at bruge din dampmoppe på

Hvis du tænker, at dampmopper har et begrænset antal funktioner, hvilket måske kan få dig til at tvivle på, om du overhovedet har brug for at investere i en, har vi en god nyhed til dig. Der er masser af grunde til at købe en dampmoppe, og den vigtigste er, at du både får rengjort og desinficeret dit hjem. Vi tænker ikke altid over de bakterier, der unægteligt findes over det hele, så længe vi lige husker at støvsuge i ny og næ, vaske gulvet og tørre overflader af. Men det er ikke nok til at fjerne alle bakterier, og her har du virkelig brug for en dampmoppe.

Gulvmopper er som sagt meget alsidige, og derfor kan du finde en, der passer lige til det behov, du har til rengøring derhjemme, og mere specifikt rengøring med en dampmoppe. Der er typisk to overordnede former for rengøring med en dampmoppe, nemlig overfladerengøring, som de fleste dampmopper kan klare, og rengøring af tekstiler som tøj og møbler, som udvalgte dampmopper kan.

Overfladerengøring

De mest normale typer rengøring med damp er overflader, hvor du kan bruge de fleste som damprenser til gulv, spejle, glas, vægge, vindueskarme og døre. Der samler sig meget snavs alle disse steder, og det kan være en kæmpe udfordring af fjerne det. Vægge samler både fedt og støv, især i køkkenet, og her er en damprenser næsten uundværlig, for det kan være både hårdt og upraktisk at gøre det manuelt.

Malede overflader som vægge og vindueskarme kan også sagtens holde til en rengøring med damp, da du på langt de fleste damprensere kan skrue ned for damptemperaturen, så det passer til materialet. En damprenser til rengøring af spejle og glas er perfekt til hårdfør kalk og andet snavs, som du ellers kun ville kunne fjerne med masser af kemiske rengøringsmidler og knofedt.

Rengøring af tekstiler

Skal din damprenser kunne mere end fungere som damprenser til rengøring af diverse overflader, kan du investere i en udgave, som du kan bruge på forskellige typer tekstiler. Mange har nok set en håndholdt damprenser i en tøjbutik, der er en såkaldt damprenser til tøj. Den fjerner nemt krøller og folder på alt slags tøj, uden du behøver finde strygebrættet frem og stå og køre et tungt apparat frem og tilbage.

Du kan også rengøre tekstiler som sofaer, puder og bilsæder. En damprenser til møbler og tøj fungerer på samme måde som en damprenser til bil, hvor du blot skal finde den temperatur, der passer til materialet, og køre mundstykket med den rigtige børste eller lignende hen over tekstilet. Det er vigtigt at finde den rigtige temperatur, så tekstilerne ikke bliver beskadigede.

Netop med møbler og bilsæder er der mange penge at spare ved at investere i en damprenser til rengøring af tekstiler, fordi professionelle typisk tager et rigtig højt beløb for det. Hvis du alligevel ville gøre det selv, er en damprenser det sikre valg, da du kan indstille temperaturen og rengøre uden skrappe kemikalier og rengøringsmidler, der også kan beskadige tekstilerne.

FAQ - Ofte Stillede Spørgsmål

Du kan få en dampmaskine til rengøring af utallige områder i hjemmet, og det kan være lidt svært at finde ud af, hvilken der er rigtig for dig. Måske vil du gerne, at den skal kunne noget specielt, og måske skal den bare kunne lidt af hvert. Ikke desto mindre får vi ofte spørgsmål til køb af dampmaskine, og derfor har vi samlet en lille liste over hyppige spørgsmål, som du kan bruge til at vælge din næste maskine.

En dampmaskine, eller damprenser, opvarmer vand til det bliver damp på et sted mellem 100 og 150 grader. Den varme damp fjerner effektivt snavs, fedt og andre genstridigheder i hjemmet. Dampen er miljøvenlig og kemikaliefri, og rengøring med damp er bakteriedræbende og desinficerende på grund af de høje temperaturer i dampen.

Det kommer an på, hvilket behov du har i forbindelse med din damprenser. Skal det være en damprenser til bilsæder, der er fyldt med madrester og pletter? Eller bare en damprenser til gulv, som måske er lidt mere alsidig? Vælg den damprenser, der opfylder dine behov bedst.

Noget rengøring med damp kræver blot, at du holder din damprenser over overfladen, hvor dampen opløser snavset, som du kan tørre af bagefter. Nogle gange er det nødvendigt at påføre en børste eller gummiskraber til din damprenser. Læs instruktionerne på maskinen, og brug din damprenser til rengøring som beskrevet af producenten.

En damprenser opvarmer vand, så der dannes damp, og den helt særlige kombination af høj temperatur og damp kan opløse det mest genstridige snavs i hjemmet. Dampen kommer ud af en damppistol påsat et mundstykke, der passer til typen af rengøring.