Home Testresultater Test af cykelcomputer 2021 – de bedste cykelcomputere

Test af cykelcomputer 2021 – de bedste cykelcomputere

af Steen Christensen

Er du en sportsnørd, der elsker at kombinere din træning med elektroniske gadgets? Eller er du på udkig efter en cykelmakker, der kan fortælle dig om din performance og holde styr på, hvor mange kilometer du har fået i benene? Så har du måske allerede overvejet at investere i en cykelcomputer.

Cykelcomputere er ikke en ny opfindelse. De, der voksede op i midt 90’erne, havde sikkert en lille cykelcomputer siddende på børnecyklen, hvor de kunne se, hvor hurtigt de kørte ned ad bakken. Og hvis du har gået i fitness i mange år, har du sikkert også været vant til at følge med i din hastighed og distance på et lille display på både spinningcykel og almindelige motionscykler.

Cykelcomputere kan stadig fortælle dig, hvor hurtigt du cykler, men i dag kan de også så meget mere. I dag er det særligt den indbyggede GPS, de fleste går efter. Det er yderst praktisk at have GPS’en direkte på cykelstativet, så du ikke skal hive din smartphone frem i tide og utide. Producenterne har også fået øjnene op for den stigende efterspørgsel af gadgets til sportsudøvere – professionelle atleter såvel som hobbymotionister – og derfor bugner markedet i dag af cykelcomputere.

Vi har lavet en guide til dig, der er på udkig efter din næste cykelcomputer. I guiden gennemgår og sammenligner vi fem forskellige cykelcomputere, der kommer i forskellige prisklasser og med forskellige funktioner. På den måde kan du forhåbentligt blive lidt klogere på, hvad markedet tilbyder, hvilke funktioner du kan spare væk, og hvilke funktioner du ikke kan undvære.

INDHOLD

Wahoo Elemnt Bolt Stealth

  • God hukommelse med plads til 180 timers træning
  • Kort over hele verden og intuitiv rundturs-planlægger
  • En af verdens mest aerodynamiske cykelcomputere
  • ANT+ og Bluetooth kompatibel

CYKELPARTNER.DK (lign. model)

2.199 DKK

CYKELEXPERTEN.DK

1.999 DKK

GPS Batteritid Dimensioner Display
Ja
15 timer
75 x 47 x 33 mm
2,2”

Vi lægger ud med en populær cykelcomputer fra Wahoo. Modellen hedder Wahoo Elemnt Bolt Stealth, og den er kendt for at være blandt verdens mest aerodynamiske cykelcomputere.

Med Wahoo Elemnt Bolt Stealth kommer et hav af smarte funktioner. Den passer især til dig, der er mere seriøs med din cykeltræning, og som ønsker at komme langt hjemmefra på de to hjul. Wahoo cykelcomputeren har indbygget kort over hele verden, så hvis du har ambitioner om at cykle Europa tynd, kan du med fordel investere i en cykelcomputer som denne. Derudover kommer den med en indbygget hukommelse, som kan rumme op til 180 timers træning. Og trods de mange gode funktioner ligger denne cykelcomputer blot i mellemklassen prismæssigt.

Wahoo Elemnt Bolt Stealth har også en praktisk rundturs-planlægger, der opretter en tilfældig rute til dig efter din ønskede distance. På den måde kan du altid komme på eventyr og sightseeing, uanset om du cykler rundt herhjemme i Danmark og har brug for nye input, eller du tager cyklen med på ferie til udlandet og vil udforske så mange nye områder som muligt.

Garmin Edge 1030 Bundle

  • Pulsbælte medfølger
  • Speed- og kadencesensor medfølger
  • Crash detection, wattmåler og barometrisk højdemåler
  • Komplet kort over hele Europa med navigerbare veje, cykelstier, højdedata m.v.

COMPUTERSALG.DK

3.325 DKK

CYKELPARTNER.DK

3.799 DKK

GPS Batteritid Dimensioner Display
Ja
20 timer
59 x 114 x 19 mm
3,5”

Den næste model i vores test er en Garmin cykelcomputer. Det populære brand har lavet Garmin Edge 1030 Bundle, der kommer med hele pakken. Prisen er i den lidt højere ende, men det giver også god mening i dette tilfælde. ”Bundle” henviser nemlig til, at du med denne cykelcomputer får en samlepakke, hvor pulsbælte og kadence- og speedsensor medfølger. Dette tilbehør er ofte noget, man skal tilkøbe ved siden af, så hvis du ved, at du kommer til at bruge det, kan du næsten lige så godt investere i en samlepakke som denne.

Ud over ekstraudstyret får du også et imponerende stort display. Pladsen er dog udnyttet så godt som muligt, da producenten har sørget for at gøre displayet større i forhold til tidligere modeller uden at ændre meget på de fysiske dimensioner. Det ekstra store display gør det nemmere for dig, der vil have mange informationer på skærmen, mens du cykler. Hvis du er på udkig efter en særligt lille, let og kompakt cykelcomputer, er denne selvfølgelig ikke den rette til dig, men hvis du ønsker at gøre ekstra meget ud af din cykeltræning, kan Garmin Edge 1030 Bundle være den ideelle cykelmakker.

Ligesom den førnævnte Wahoo cykelcomputer kan Garmin Edge 1030 Bundle også foreslå ruter ud fra din ønskede distance. Du kan desuden filtrere forslagene efter landevejs- og MTB-ruter, hvilket er en yderst praktisk og ny funktion.

Garmin Edge 830

  • Lang batterilevetid med mulighed for yderligere opgradering
  • Personliggjort guide til indtag af væske og kalorier
  • Et godt og billigere alternativ til Edge 1030 Bundle

CYKELEKSPERTEN.DK

3.199 DKK

COMPUTERSALG.DK

3.247 DKK

PROSHOP.DK

3.259 DKK

GPS Batteritid Dimensioner Display
Ja
40 timer
50 x 82 x 20 mm
2,6”

Vi tager endnu en Garmin cykelcomputer – denne gang Garmin Edge 830. Denne cykelcomputer er altså ikke en ”bundle”, men til gengæld ligger prisen også en tand lavere. En anden forskel, der er på de to Garmin cykelcomputere, er, at Edge 830-modellen har et noget mindre display. Du får således ikke helt så meget skærm med i købet. Funktionsmæssigt kan de to modeller dog næsten det samme, så hvis du kan leve uden det medfølgende pulsbælte og sensor, samt klare dig med et lidt mindre display, er Garmin Edge 830 et rigtigt godt kompromis til en lavere pris. Og fordi det ikke er den allermest eksklusive i klassen, kan du ligeledes være heldig at finde den på tilbud.

Det lidt mindre display gør til gengæld, at det var muligt at gøre batteriet kraftigere. Garmin Edge 830 har en standard batterilevetid på 20 timer og hele 40 timer i batterisparetilstand. Hvis du skal på de helt lange ture, er denne cykelcomputer også kompatibel med Garmins Charge Power Pack, som du kan montere på holderen med et ekstra batteri. På den måde har du mulighed for at opgradere til hele 80 timers batterilevetid.

Som en ekstra feature har Garmin Edge 830 også en ”nutrition/hydration”-funktion. Den hjælper dig med at udregne, hvor mange kalorier og hvor meget væske du bør indtage, hvilket den udregner via din brugerprofil, rutedistancen, intensiteten og temperaturen. På den måde kan du altid holde øje med, om du er tilstrækkeligt rustet til cykelturen, hvilket kan være smart på de længere ture, hvor du nødigt skulle gå sukkerkold.

Sigma Pure GPS

  • Hukommelse til 110 timers træning og 12 måneders træningsstatistik
  • Vandtæthed og baggrundslys i displayet
  • Aktuel fart, gennemsnitsfart, distance, kalorier m.v.
  • Budgetvenlig

COMPUTERSALG.DK

668 DKK

CYKELPARTNER.DK

499 DKK

GPS Batteritid Dimensioner Display
Ja
15 timer
32 x 45 mm
Ikke kendt

Lad os gå en prisklasse og et ambitionsniveau ned. Vi kigger nu på en Sigma cykelcomputer: Pure GPS, som er en ganske udmærket cykelcomputer til dig, der blot har brug for en cykelcomputer, der skal informere dig om de basale ting undervejs.

Med Sigma Pure GPS får du en cykelmakker, der har alle de traditionelle informationer til rådighed såsom aktuel fart, gennemsnitsfart, distance, kalorier, tid, maks. fart, køretid, total distance, osv. Der er ikke noget udpræget eksklusivt eller imponerende over denne cykelcomputer, men den kan, hvad den skal.

Sigma Pure GPS giver dig, ud over de klassiske funktioner, også en praktisk og vandtæt cykelcomputer med baggrundslys i displayet og indbygget GPS. Du får også en hukommelse, der kan rumme data fra 110 timers træning og 12 måneders træningsstatistik, hvilket er tilstrækkeligt for de fleste moderate cyklister.

Der er således ikke så meget andet at sige til denne model, end at den er god til dig, der leder efter en praktisk, kompakt og budgetvenlig cykelcomputer uden for meget gak og gøgl.

Polar V650

  • Touchscreen
  • God til mountainbike
  • Mulighed for at tracke hjerterytme og puls
  • Budgetvenligt

CYKELPARTNER.DK

499 DKK

GPS Batteritid Dimensioner Display
Ja
10 timer
Ukendt
2,8"

Polar er ligesom Garmin et populært brand inden for sportsudstyr. Polar V650 er endnu et af vores bud på en cykelcomputer, der er værd at nævne. Den kommer i mellemprisklassen, og funktionerne er også ganske gennemsnitlige i forhold til de andre cykelcomputere, vi har set på indtil videre. Polar V650 er derfor god til dig, der er semi-ambitiøs med din cykeltræning, og som ønsker en budgetvenlig cykelcomputer, der samtidig rummer de fleste funktioner.

Som noget særligt bliver Polar V650 primært brandet til mountainbikes. Det er derfor værd at have for øje, hvis du netop har en mountainbike og kører meget på terræn. En cykelcomputer til MTB skal nemlig være godt robust og have et simpelt layout, som ikke forstyrrer med alt for mange finesser.

Du får indbygget GPS, en fin stor touchskærm og en ganske udmærket batterilevetid på 10 timer. Polar V650 giver dig også mulighed for at tracke puls og hjerterytme. Hvis du ønsker at aktivere disse funktioner, skal du dog tilkøbe et pulsbælte. Polar sælger heldigvis masser af pulsbælter og er netop særligt kendte for at producere pulsbælter og pulsure af høj kvalitet. Med dette produkt kan du altså få en forholdsvist billig cykelcomputer med mulighed for ekstraudstyr, hvis du på et tidspunkt ønsker at gøre lidt mere ud af træningen.

Sammenligning af cykelcomputere

Wahoo Elemnt Bolt Stealth

GPS Batteritid Dimensioner Display
Ja liter
15 timer
75 x 47 x 33 mm
2,2”

Garmin Edge 1030 Bundle

GPS Batteritid Dimensioner Display
Ja
20 timer
59 x 114 x 19 mm
3,5”

Garmin Edge 830

GPS Batteritid Dimensioner Display
Ja
40 timer
50 x 82 x 20 mm
2,6”

Sigma Pure GPS

GPS Batteritid Dimensioner Display
Ja
15 timer
32 x 45 mm
Ikke kendt

Polar V650

GPS Batteritid Dimensioner Display
Ja
10 timer
Ukendt
2,8"

Hvor meget skal din cykelcomputer kunne?

Som du kan se i ovenstående gennemgang, kan der være stor forskel på funktionerne i de forskellige cykelcomputere. Dette bliver også udtrykt gennem prisen, som ligeledes svinger utroligt meget. Du gør derfor klogt i at overveje, hvilke funktioner du egentligt har brug for i din kommende cykelcomputer. Der findes også cykelcomputere på markedet, der er endnu billigere end de billigste, vi har inkluderet i testen – ligesom der selvfølgelig også findes nogle, der er endnu dyrere.

Der er altså mange slags at vælge mellem. Læs gerne forskellige tests og anmeldelser på nettet, og spørg hos cykelforhandleren, inden du vælger din næste cykelcomputer. Når du spørger butiksmedarbejdere og eksperter til råds, kan du ligeledes få personlig hjælp til montering samt indstilling af hjulstørrelse m.v.

FAQ - Ofte Stillede Spørgsmål

Cykelcomputere er ”just another” teknologisk produkt, som vi kan berige vores liv med, men som også kan forvirre os, når vi først går på udkig. Markedet er fyldt med forskellige cykelcomputere, og det kan være svært at navigere rundt i specifikationer, dimensioner og ikke mindst priser. Nedenfor har vi samlet tre hyppigt stillede spørgsmål om cykelcomputere, der opsummerer, hvad du med fordel kan overveje, inden du køber.

Du skal vælge den cykelcomputer, der har de funktioner, du skal bruge i din cykeltræning. Det virker logisk, men fordi der er så mange forskellige slags, er det værd at overveje en ekstra gang. Har du brug for kort og ruteplanlægning over hele verden, farve-display og pulsmåler? Eller skal du egentlig blot bruge en cykelcomputer, der kan fortælle dig, hvor hurtigt du cykler, og hvor mange kilometer du har cyklet i alt? Er det vigtigt, at din cykelcomputer er trådløs og kan tilsluttes en bestemt app, eller vil en model med ledning være udmærket? Funktioner og pris går hånd i hånd, så invester i den cykelcomputer, der giver mening for dig.

De bedste cykelcomputere er som regel også de dyreste. Du får altså funktioner, der passer til prisen. Hvis du er på udkig efter de absolut bedste cykelcomputere (læs: dem med flest funktioner), kan du som hovedregel gå efter dem, der koster +2.000 DKK. I ovenstående test har vi inkluderet nogle af markedets populære cykelcomputere i 2020, så du kan se, hvilke funktioner der typisk koster lidt mere, men som også rykker cykelcomputeren op i den høje liga. Husk dog også på, at en billig cykelcomputer sagtens kan være god for dig, hvis du ikke har brug for avanceret teknologi og diverse ekstrafunktioner.

Du kan få cykelcomputere fra et par hundrede kroner og op til flere tusinde. Som med så mange andre teknologiske produkter svinger prisen meget, alt efter hvor mange funktioner cykelcomputeren har. Derudover er der også mange cykelcomputere med ekstra luksusfunktioner som for eksempel farvedisplay, verdensomspændende rutenavigation og medfølgende pulsbælter. En cykelcomputer kan derfor koste alt fra 200,- til 2000,- – og også mere end det, hvis den skal være ekstra avanceret.