Home Testresultater Affugter Test 2021 – De Bedste Affugtere til dit hjem

Affugter Test 2021 – De Bedste Affugtere til dit hjem

af Steen Christensen

Der er mange, der oplever problemer med fugt i hjemmet, både på grund af skybrud, oversvømmelser eller sprængte vandrør og gamle bygninger eller rum med dårlig isolering, der har tendens til fugt. Lige meget hvilket fugtproblem du oplever derhjemme, er der en affugter, der kan hjælpe dig af med problemet.

Mange forbinder en luftaffugter med en klassisk affugter til kælder, for det er gerne her, der er problemer med luftfugtigheden. Der er dog masser af andre anvendelsesmuligheder, for eksempel en affugter til bil, hvor der ofte opstår duggede ruder og fugtige sæder, som ikke bare kan håndteres med hyppig udluftning.

Der er flere grunde til at bruge en affugter, og helt generelt handler det om at få et bedre indeklima. Med et fugtigt miljø kommer nemlig lugtgener, svamp, mug og andet, der både kan skade din bolig og dig selv, især hvis du er allergiker. Med en affugter får du et renere og bedre indeklima, og du undgår problemer med skimmelsvamp, husstøvmider og andet, som kan være besværligt at komme af med.

Hvis du oplever problemer med fugt derhjemme, er det vigtigt at komme i gang med affugtning så hurtigt som muligt, så du måske helt kan undgå de ovennævnte problemer og fra starten sikre et godt indeklima. Du kan også med nogle simple tiltag undgå en for høj luftfugtighed – blandt andet ved at lufte ofte ud og tørre vasketøj udendørs, eller altid have en affugter stående i rummet, hvor du tørrer tøj.

Der er et stort marked for affugtere, og der er stor forskel på, hvor meget de kan håndtere, hvor stort deres strømforbrug er, og hvor de arbejder bedst. Derfor gennemgår vi fem affugtere fra forskellige affugter test, som vi har samlet og vurderet, så du kan vælge den bedste affugter for dig og dine behov for affugtning:

INDHOLD

Sammenligning af affugtere

Navn (klik for mere info) Pris Nettovægt Tankvolume Kvradratmeter (maks) Forbrug watt (maks.) Støjniveau
7.719 DKK
10 Kg
2,7 liter
60 m2
260 W/t
46 dB(A)
3.899 DKK
10,5 Kg
2,6 liter
40 m2
160 W/t
36 dB(A)
27.250 DKK
9,5 Kg
2 liter
40 m2
280 W/t
41 dB(A)
6.249 DKK
15 Kg
2 liter
60 m2
280 W/t
46 dB(A)
6.999 DKK
9,5 Kg
2 liter
100 m2
300 W/t
41 dB(A)

Woods affugter MRD14

  • Integreret elektronisk hygrostat
  • Automatisk sluk ved for lave grader
  • Nem at flytte

ELVVS.DK (nyere version)

3.799 DKK

Nettovægt Tankvolume Kvadratmeter (maks.) Forbrug watt (maks.) Støjniveau
10 Kg
2,7 liter
60 m2
260 W/t
46 dB(A)

En Woods affugter MRD14 er af mange testkilder kåret som den bedste affugter på markedet lige nu, og den imponerer ikke blot på funktioner, men også designmæssigt. Funktionsmæssigt er det en lille affugter, der kan klare et areal på omkring 60 kvadratmeter, og den er mest effektiv på mellem 20 og 40 kvadratmeter. Den har en vandtank med plads til 2,7 liter, så du skal huske at tømme den, hvis den skal køre hele dagen. Desuden kan en Woods MRD14 kan fjerne helt op til 14 liter fugt i døgnet.

Af smarte funktioner har denne Woods affugter en elektronisk hygrostat og en indbygget termostat, der gør hele processen med affugtning meget lettere for dig. Hygrostaten gør det muligt for dig at indstille din luftaffugter til 40, 50 eller 60 %, så du rammer lige præcis det luftfugtighedsniveau, du føler er bedst. Termostaten gør, at maskinen selv slukker, når rummet bliver for koldt for den, og tænder igen, når der bliver varmt nok. Woods MRD14 kan nemlig håndtere temperaturer på helt ned til +5 grader og op til +35 grader, så du kan bruge den i mange forskellige rum uden problemer.

Desuden slukker den også selv, når vandbeholderen er fyldt, så du ikke ender med en oversvømmelse, hvis du glemmer at tømme den. Alternativt kan du også slutte den til afløbet, så du slet ikke skal bekymre dig om vandbeholderen.

Eeese Emil affugter

  • Meget støjsvag
  • Indbygget timer
  • Vaskbart filter

MORELAND.DK

1.199 DKK

SKOUSEN.DK

1.139 DKK

Nettovægt Tankvolume Kvadratmeter (maks.) Forbrug watt (maks.) Støjniveau
10,5 Kg
2,6 liter
40 m2
160 W/t
36 dB(A)

Her er endnu en lille affugter, der er perfekt til mindre rum og effektivt fjerner fugt fra de fleste rum på op til 40 kvadratmeter som soveværelser, køkkener, mindre kældre og lofter. Den er meget energivenlig med en effekt på kun 160 watt, så den ikke helt vælter budgettet for strømforbrug derhjemme. Den arbejder desuden i et temperaturområde på mellem +5 og +35 grader, hvilket passer godt til dens alsidighed. Vandtanken er på hele 2,6 liter, så der er god plads til, at den kan køre i flere timer, men du skal huske at tømme den, hvis den skal affugte hele dagen – den kan dog også sluttes direkte til et afløb.

På trods af sin beskedne størrelse er Eeese Emil en affugter, der imponerer med sine funktioner. Den har blandt andet en specifik funktion til tøjtørring, så du sikrer et godt indeklima, selvom du tørrer dit vasketøj indendørs. Derudover har den to hastigheder, så du kan bestemme, hvor meget fugt der reguleres, og hvor hurtigt rummet afkøles. Du kan også selv bestemme, hvornår den skal køre, der den har en smart timer-funktion.

Der hvor Eeese Emil virkelig imponerer, er dog på sine helt lavpraktiske funktioner, der kan gøre en kæmpe forskel, hvis den skal bruges i hjemmet, hvor du ofte kommer. Den er blandt andet meget støjsvag med sine kun 36 dB, hvilket faktisk er en del under lydniveauet for en helt normal samtale, og derfor kan du have den stående i rum, du ofte er i, uden du bliver forstyrret af den.

Qlima D210 affugter

  • Autostop ved fuld vandbeholder
  • Anti-allergifilter
  • Støjsvag

FRISHOP.DK

874 DKK

BYGHJEMME.DK

874 DKK

SKOUSEN.DK

1.019 DKK

Nettovægt Tankvolume Kvadratmeter (maks.) Forbrug watt (maks.) Støjniveau
9,5 Kg
2 liter
40 m2
280 W/t
41 dB(A)

Den forholdsvis lille affugter Qlima D210 kan bruges i rum på mellem 40 og 60 kvadratmeter, hvilket er rigtig godt til de fleste hjem. Den kan affugte helt op til 10 liter vand i døgnet, så du får en yderst effektiv affugter med denne fra Qlima. Du kan desuden selv indstille den ønskede luftfugtighed i lokalet via den indbyggede hygrostat. Qlima D210 holder selv niveauet, når du har indstillet det, og du er derfor altid sikker på, at der hverken bliver for tørt eller fugtigt i lokalet.

Denne affugter har en relativt lille vandbeholder på 2 liter, men det er ikke nødvendigvis et problem, da du blot kan slutte den til afløbet. Du behøver dog ikke bekymre dig over, om den flyder over, hvis den kører om natten, eller når du ikke er hjemme, da den automatisk slukker, når vandbeholderen er fyldt. Qlima D210 har også en timer-funktion, som du med fordel kan bruge, til de gange du ikke er hjemme. Maskinen slukker og tænder automatisk på de tidspunkter, du har indstillet den til, så du slet ikke behøver tænke på noget.

Som en lille ekstrafunktion er Qlima D210 udstyret med transporthjul, så du nemt kan flytte rundt på den, og den har endda også et håndtag til nem flytning, hvilket stemmer fint overens med dens lette vægt på 9,5 kg. Udover denne smarte funktion styrer du alt på affugteren via LED-displayet på toppen af maskinen, så du nemt kan gøre brug af de mange funktioner.

Woods AD20 affugter og luftrenser

  • Kombineret affugter og luftrenser
  • Stor vandbeholder
  • Slukker ved ønsket luftfugtighed

ELVVS.DK

3.999 DKK

SKOUSEN.DK

3.299 DKK

Nettovægt Tankvolume Kvadratmeter (maks.) Forbrug watt (maks.) Støjniveau
15 Kg
2 liter
60 m2
280 W/t
46 dB(A)

Her er der ikke blot tale om en affugter, men om en kombineret affugter og luftrenser. Woods AD20 er nemlig en hybrid, der kombinerer to helt geniale funktioner, så du får en meget alsidig og anvendelig maskine. Den hiver derfor både fugt ud af luften og fjerner bakterier, partikler og andet fra luften. Luften i rummet får derfor på samme tid den rigtige luftfugtighed og bliver ren og sikker for alle at være i.

Den har en stor vandbeholder med en volumen på hele 4 liter, så den kan køre i lang tid, uden du behøver tømme den. Desuden stopper maskinen også automatisk, når vandbeholderen er fuld, så du ikke risikerer et oversvømmet rum, hvis du ikke lige får stoppet den manuelt. En smart funktion i denne Woods affugter er muligheden for at tilpasse hastigheden, så den passer til det rum, maskinen står i. Woods AD20 har fire hastighedstrin, og når du indstiller det efter størrelsen på rummet, kan du spare en masse strøm og penge.

Woods affugter AD20 har en indbygget indikator for luftkvaliteten i et lokale, der måler niveauet for fugt og partikler, så du altid er sikker på, at luften er, som den skal være. Den måler derfor både luftkvalitet og fugtniveau, så den fjerner partikler og støv fra luften, inden den kommer ud igen fra maskinen. Du kan bruge denne smarte funktion i mange størrelser rum, da den kan affugte rum helt op til 80-100 kvadratmeter, der har en temperatur på mellem +10 og +32 grader.

Qlima D216 affugter

  • Stort areal
  • Hygrostat og timer
  • Defrost-funktion

BYGHJEMME.DK

1.134 DKK

FRISHOP.DK

1.134 DKK

Nettovægt Tankvolume Kvadratmeter (maks.) Forbrug watt (maks.) Støjniveau
9,5 Kg
2 liter
100 m2
300 W/t
41 dB(A)

Denne Qlima D216 er den affugter, der udover Woods AD20 kan klare det største areal. Den kan nemlig affugte rum på mellem 70 og 100 kvadratmeter, så det giver lidt flere muligheder for affugtning derhjemme, end nogle af de andre affugtere. Har du mellemstore rum som en kælder, loft eller måske en stue, er Qlima D216 et godt valg. Selvom det er en af de større affugtere, har dens vandtank en kapacitet på 2 liter, hvilket gør det nødvendigt at være i nærheden til at tømme den i ny og næ, hvis den skal køre hele dagen – den stopper dog, når vandbeholderen er fyldt.

Det er en relativt støjsvag affugter med kun 41 dB, så du sagtens kan bruge den i rum, hvor du er eller er i nærheden af til at høre den. Den har en indbygget hygrostat, som du kan bruge til at indstille luftfugtigheden, så maskinen rammer lige den procentdel, du har sat den til. Samtidig har den en smart timer, og du kan derfor indstille den til at tænde og slukke, som det passer dig, for eksempel når du er på arbejde.

Qlima D216 har desuden en integreret defrost-funktion, der sættes i gang automatisk i lokaler med for lave temperaturer. Affugteren kan nemlig klare et temperaturinterval på +5 til +35 grader, og med defrost-funktionen kan du derfor også bruge den i koldere lokaler, som eksempelvis et kælderrum. Du kan desuden nemt flytte den fra et rum til et andet, da den både har hjul og håndtag.

Gode råd til at vælge en affugter

Selvom affugtning i bund og grund handler om at købe en affugter og sætte den i gang, er der alligevel lidt mere ved det, hvis det skal gøres ordentligt. For mange handler det måske også om budget, da der kan være stor forskel på, hvor god en pris du kan få på en affugter. En billig affugter kan få dig et langt stykke ad vejen, men skal den kunne lidt ekstra, er du måske oppe i en lidt højere affugter pris, end du havde regnet med. Er den helt rigtige affugter en anelse for dyr for dig, kan du kigge på forskellige affugter tilbud, hvor du måske er heldig at finde den rigtige.

Følg vores gode råd nedenunder, så du finder den bedste affugter til dine behov, og så du bruger den rigtigt for at få det bedst mulige resultat.

Placering og rumforhold er vigtigt

Det er bedst at placere en luftaffugter i midten af lokalet, der skal affugtes, og på en stabil overflade. Den skal gerne stå højt, hvis det er muligt, da fugtig luft stiger opad. Udover placeringen er der også rummets andre forhold at tænke på, såsom luftcirkulationen i rummet – hvis luften står helt stille, sker affugtning kun lige omkring maskinen.

Du må dog ikke tænde for ventilationen i rummet, og du skal lukke alle vinduer. Ellers kan du risikere, at din luftaffugter bruger alle sine kræfter på at affugte luften udenfor, eller at du lukker endnu mere fugtig luft ind i rummet, end der i forvejen er, så processen bliver endnu længere.

Tænk over temperaturen

Du bør tænke grundigt over det rum, din affugter skal stå i. Er det en affugter til kælderrum, der normalt har en almindelig indendørstemperatur, eller er det til udendørs brug for eksempel i en lade eller et andet ikke-isoleret sted, hvor der kan blive meget koldt? Den typiske affugter er en såkaldt kondensaffugter, som helst skal have over 15 grader for at fungere, så hvis du ved, at du skal bruge den i koldere rum, er det i stedet en såkaldt adsorpsionsaffugter, du skal kigge efter.

Nogle kondensaffugtere kan dog bruges i temperaturer på +5 til +35 grader, og det gør anvendelsesmulighederne lidt bedre. Til forskel fra en kondensaffugter, der typisk bruges til private formål, ses en adsorpsionsaffugter oftest i forbindelse med professionelt brug, men særlige forhold som ekstra meget fugt eller kolde omgivelser kan gøre det nødvendigt for dig at investere i denne type. Her er det en god idé at tage fat i en fagperson, der kan vejlede dig, inden du kaster dig ud i en særlig type affugtning.

Find den rigtige størrelse

Spørgsmålet om kondensaffugter kontra adsorpsionsaffugter afføder også spørgsmålet om størrelse. En mini affugter er god til mindre rum, der måske bare generelt har en lidt høj luftfugtighed, som du vil holde under kontrol, mens større affugtere er gode som affugtningsanlæg til større rum med vandskade eller andet, der gør, at luftfugtigheden er langt over det normale og anbefalede niveau.

Når du kigger på størrelsen, kan du også med fordel tænke på strømforbrug. En lille, billig affugter er måske ikke særlig energieffektiv, hvorfor det måske giver bedre mening at købe en lidt større til en affugter pris på lidt mere, end du måske havde regnet med, men som i det lange løb er billigere i drift.

Er du ude i de helt store affugtere som adsorpsionsaffugtere, bør du overveje at se, om formålet er dækket af din forsikring. Mange forsikringer dækker nemlig både omkostninger for selve affugteren og strømforbrug, så det er en god idé lige at undersøge, inden du går ned i størrelse for at spare lidt penge.

Nogle kondensaffugtere kan dog bruges i temperaturer på +5 til +35 grader, og det gør anvendelsesmulighederne lidt bedre. Til forskel fra en kondensaffugter, der typisk bruges til private formål, ses en adsorpsionsaffugter oftest i forbindelse med professionelt brug, men særlige forhold som ekstra meget fugt eller kolde omgivelser kan gøre det nødvendigt for dig at investere i denne type. Her er det en god idé at tage fat i en fagperson, der kan vejlede dig, inden du kaster dig ud i en særlig type affugtning.

Affugter med eller uden luftrenser

Måske har du et større behov til det pågældende rum end blot at mindske luftfugtigheden. Her kan en luftrenser komme dig til gode. Til forskel fra affugtere, der hiver fugten ud af luften, renser luftrenseren luften ved hjælp af et filter, så luften i rummet bliver renere. En luftrenser fjerner partikler, støv, røg, osv. fra luften, og den kan derfor være et godt supplement til din affugter.

Du kan med fordel vælge en kombineret affugter og luftrenser, der klarer begge dele for dig på samme tid. Et fugtigt rum kan have en ram, indelukket lugt og være fyldt med partikler, som ellers bare ville være hvirvlet ud af affugteren igen.

Når du kigger på størrelsen, kan du også med fordel tænke på strømforbrug. En lille, billig affugter er måske ikke særlig energieffektiv, hvorfor det måske giver bedre mening at købe en lidt større til en affugter pris på lidt mere, end du måske havde regnet med, men som i det lange løb er billigere i drift.

Er du ude i de helt store affugtere som adsorpsionsaffugtere, bør du overveje at se, om formålet er dækket af din forsikring. Mange forsikringer dækker nemlig både omkostninger for selve affugteren og strømforbrug, så det er en god idé lige at undersøge, inden du går ned i størrelse for at spare lidt penge.

Nogle kondensaffugtere kan dog bruges i temperaturer på +5 til +35 grader, og det gør anvendelsesmulighederne lidt bedre. Til forskel fra en kondensaffugter, der typisk bruges til private formål, ses en adsorpsionsaffugter oftest i forbindelse med professionelt brug, men særlige forhold som ekstra meget fugt eller kolde omgivelser kan gøre det nødvendigt for dig at investere i denne type. Her er det en god idé at tage fat i en fagperson, der kan vejlede dig, inden du kaster dig ud i en særlig type affugtning.

FAQ - Ofte Stillede Spørgsmål

Vi har lavet en lille liste over ofte stillede spørgsmål, så du kan få svar på nogle af de spørgsmål, du måske stadig går og tænker over efter at have læst vores gennemgang af affugtere.

Det kommer meget an på størrelsen på og luftfugtigheden i rummet. Affugteren må ikke køre for længe, og skal slukkes, når der er 12-15 % fugt tilbage i rummet. Det bedste er at finde en affugter med automatisk tænd-/sluk-funktion, som måler luftfugtigheden og automatisk slukker, inden rummet bliver helt affugtet.

Affugtning kan blive en stor udgift på elregningen, men det kommer meget an på rummets størrelse, og hvor energieffektiv affugteren er. En lille affugter til kælder eller lignende kan koste omkring 1000 kroner om måneden, hvis den kører hver dag, mens en stor affugter til store lokaler og/eller vandskader måske nærmere er på 3000 kroner om måneden.

En affugter trækker fugt ud ad luften i et rum med høj luftfugtighed. Affugteren analyserer luften i lokalet og begynder derefter at trække fugten ind i maskinen. Her bliver fugten omdannet til vand, der enten ledes ned i en vandtank i affugteren eller i et afløb.