Home tips-ideer 6 tips til at komme godt igennem dit boligkøb

6 tips til at komme godt igennem dit boligkøb

af Steen Christensen

Boligkøb er en af de største beslutninger, vi tager i livet, og der er meget, du skal holde styr på for at komme godt igennem dit boligkøb.  Derudover er der mange nye begreber, der kan være svære at finde rundt i.

Hvis du er ved at forberede et boligkøb eller allerede er i gang med at kigge på boliger, kan du læse med i denne artikel, hvor vi har samlet seks vigtige punkter, du skal have styr på, når du skal købe bolig.

Afstem dine forventninger til den kommende bolig

Når du skal i gang med at finde din drømmebolig, er det vigtigt at fastsætte dine krav til den kommende bolig.

Du har garanteret allerede en masse idéer om, hvordan din kommende bolig skal være, og det er vigtigt, at du har styr på de forventninger, så du målrettet kan lede efter den helt rigtige bolig.

Du kan med fordel lave en liste over, hvilke krav du har til din kommende bolig f.eks. i forhold til størrelse, beliggenhed, have, adgang til indkøb osv.

Efterfølgende kan du prioritere, hvad der er vigtigst og dermed få et godt overblik. Når du har en prioriteret liste, vil det blive nemmere at vælge mellem forskellige boliger.

Allier dig med en ejendomsmægler

Når du har en klar idé om, hvordan din kommende bolig skal være, bør du kontakte en ejendomsmægler – gerne en med lokalkendskab, så vedkommende kender området og kan give dig den bedste rådgivning i forhold til dine ønsker. Hvis du bor i Københavnsområdet, kan du f.eks. kontakte Paulun Bolig eller Home, som netop har stort fokus på lokalkendskab og tæt kontakt med deres kunder.

Selvom du står som køber, er det en god idé, at du får en ejendomsmægler på din side også. I starten af processen kan vedkommende hjælpe dig med at finde relevante boliger, og når du ser de forskellige, kan ejendomsmægleren fortælle om området og fremhæve særlige muligheder i de forskellige boliger. Derudover kender ejendomsmægleren naturligvis også reglerne på området, så du er i trygge hænder.

Tjek tilstandsrapporten

Når du er ude at kigge på potentielle boliger, er det vigtig, at du holder øje med boligens stand – gerne gennem en tilstandsrapport.

På den måde risikerer du ikke at ende med en bolig, hvor du skal starte med at bruge en masse penge på reparationer af diverse skader.

Hvis du gerne vil være på den helt sikre side, kan du få en byggetekniker til at gennemgå den bolig, du har forelsket dig i, og dermed få det fulde overblik over boligens stand, før du sætter din underskrift.

Find det rigtige lån

Når du har fundet den bolig, du gerne vil købe, skal du med stor sandsynlighed ud og optage et lån for at finansiere købet.

Her er det vigtigt at kende forskellen på forskellige boliglån, så du finder det, der passer bedst til din økonomi. Det er samtidig vigtigt, at du har et godt overblik over din månedlige økonomi, så du ved, hvor meget du kan betale af på et lån om måneden.

De typiske lån til bolig er enten gennem banken eller et realkreditinstitut, hvor du kan få forskellige typer af lån alt efter din økonomiske situation.

Det er en god idé at indhente tilbud fra flere banker eller realkreditinstitutter på dit boliglån, så du har forskellige lån at sammenligne, og du dermed kan finde det bedste. Når du sammenligner forskellige lån, kan du også bruge det som forhandling til at få de enkelte lån ned i pris.

Få hjælp til de juridiske papirer

Når du har fundet din drømmebolig og fået styr på boliglånet, er det tid til selve bolighandlen. Her skal der laves forskellige juridiske papirer, før handlen er gyldig.

Der skal f.eks. skrives skøde, købskontrakt, refusionsopgørelse, og så skal bolighandlen tinglyses. For at du er sikker på, at de juridiske papirer bliver lavet, som de skal, er det en god idé at få hjælp fra en boligadvokat, der kender alle de forskellige regler.

En boligadvokat kan også rådgive dig undervejs i bolighandlen, så du har et sæt professionelle øjne på sagen.

Find en boligkøbsrådgiver

Maange af de ovennævnte punkter kan man faktisk på styr på ved hjælp af diverse firmaer, som tilbyder boligkøbsrådgivning. Da de ikke laver andet, kan man nærmest sige, de er eksperter, og man har den fordel, at de kun har køberens interesse og tilfredshed i sigtekornet. Bomae er et firma, vi anbefaler, da de hjælper dig fra start til slut. Det vil sige, at de hjælper dig med at finansiere boligen, finde boligen, forhandle aftalen og færdiggøre købet. Det kan næsten ikke blive lettere!