Home tips-ideer 3 tips til at gøre havearbejdet mere struktureret

3 tips til at gøre havearbejdet mere struktureret

af Steen Christensen

Har du svært ved at overskue, hvordan du skal gøre din have mere nydelig? Du er ikke den eneste. Læs med her, og bliv klogere på, hvordan du opgraderer din have.

Vi er mange, der kender til følelsen: Haven bliver ved med at kigge på dig. Den stirrer, og haven har et stort behov for opmærksomhed – lidt ligesom en nyfødt baby. Forskellen er bare, at man sjældent kan overskue at håndtere haven.

At rydde op i haven, nusse om blomsterne og være i zen med naturen er sjældent opskriften på en sjov dag. Men hvorfor?

Mange har behov for struktur, når de tilgår et arbejde. At ryddeliggøre og opgradere haven er ofte uoverskueligt. Herunder kommer tre tips, så du kan tilgå havearbejdet struktureret og (forhåbentligt) en smule mere motiveret:

1)     Slå græsplænen

At slå græs kan lyde som en no-brainer – hvem gør ikke det? Rigtigt mange, faktisk! Det kan virke basalt at slå græsplænen. Næsten så basalt at mange ikke får det gjort, og hvad sker der så?

Hvad sker der, hvis ikke jeg slår min græsplæne?

Græsset vil vokse meget og til sidst sætte frø. Herudover vil ubudne gæster som tidsler og mælkebøtter samle meget oplagsnæring. Det betyder, at du får en græsplæne med forvokset græs samt store tidsler og mælkebøtter.

Hvad sker der ellers, hvis du ikke slår din græsplæne? Når græsset ikke klippes, vil vækstbetingelserne for mos være rigtigt gode. Derfor vil du også opleve en øget vækst af mos i tilfælde af, at du ikke slår din græsplæne.

De færreste ønsker mos i græsplænen. Derfor skal du klippe græsset hver uge, gøde plænen og eventuelt vande i tilfælde af tørke.

2. Lug ud i ukrudtet

Der er mange veje til en fin have, og en af dem er bekæmpelsen af ukrudt. At bekæmpe ukrudt er et arbejde i småtingsafdelingen. Det tager tid og kræver en hulens masse tålmodighed. Bekæmpelsen af ukrudt kan også give noget bøvl med ryggen. Med det sagt, så er ukrudt-lugningen en af de mest lavthængende frugter, når haven skal finpudses. Og ømhed i ryg og ben går heldigvis hurtigt over, så du kan nyde resultatet af dit arbejde.

Havearbejdets svar på luksusfælden

Hvis ikke du får taget ukrudtet i tide, vil det spire og sætte yderligere frø. Det kan hurtigt blive en ond cirkel, hvor mængden af ukrudt løber løbsk. Det kan sammenlignes med luksusfælden, hvor deltagerne ikke har styr på deres gæld og de dertilhørende renter.

Jo før du påbegynder kampen mod ukrudtet, desto hurtigere vil du være i stand til at se lyset for enden af tunnellen: en ukrudtsfri have!

Arbejdet er sjovere i solskinsvejr

Sæt noget god musik i ørerne, og lug ud i dit ukrudt, når der er godt vejr. Hvis det er øsende regnvejr, vil havearbejdet føles ulideligt. Forsøg derfor at planlægge din ukrudtsbekæmpelse til en dag, hvor der i hvert fald ikke er lovet regn. Så er betingelserne for arbejdet i top!

3. Skab et overblik over de sidste arbejdsopgaver

Hver have er individuel og unik. Derfor er der vidt forskellige ting, som kan gøres i hver enkel have. Et brugbart tip er at skrive alle arbejdsopgaverne ned. Hver gang en opgave er udført, skal du strege den ud.  På den måde har du mulighed for at danne dig et overblik, og du belønner dig selv, hver gang du streger en opgave ud. Her kommer der eksempler på opgaver, du kan gå i krig med:

  • Klip din hæk
  • Fjern mos
  • Plant nogle fine blomsterbede
  • Kantstikning af græsplæne

Belysning – en hyggelig stemning i haven

Når du føler, du har klaret rugbrødsarbejdet i haven, kan du kigge på den med andre øjne. Det kan være, at der er overskud til at gøre lidt ekstra for at skabe en god stemning.

Udelamper er en af de nemmeste løsninger til en hyggeligere have. De skaber en god stemning om aftenen med en dæmpet belysning. Kombinér udelamper med nogle tæpper og lidt musik, så er du ved at have skabt rammerne for en god aften!

Vil du blive klogere på, hvordan du skaber en hyggelig stemning i din have? Denne guide viser, hvordan du giver din altan eller terrasse en hyggelig makeover.