Varmepumpe eller brændeovn – Hvad skal du vælge?

Der findes mange alternativer, når du skal vælge, hvordan du gerne vil varme huset op. Der findes ligeledes mange holdninger til, hvad der fungerer bedst, og hvad der er mest hensigtsmæssigt for pengepungen og miljøet. Måske er svaret dog rent faktisk mere lige til, end mange går og tror.

Når du skal vælge, hvordan du vil opvarme dit hus, er der forskellige faktorer, som spiller ind i dit valg. Prisen er selvfølgelig vigtig, da du gerne vil have en vis besparelse, og måske tænker du også lidt på miljøet, når du skal træffe dit valg.

Men hvad er egentlig det bedste alternativ, hvis man gerne vil have begge dele?

Bedre end oliefyr

Rigtig mange steder i Danmark bruges der oliefyr, som da også er en rigtig effektiv måde at opvarme på.

Der er dog heller ingen tvivl om, at fyrene er meget forurenende for miljøet, og at det er en dyr måde at gøre det på. Omkostningerne er selvfølgelig afhængige af den mængde varme, du skal bruge, men det vil sjældent være økonomisk fornuftigt.

Alt tyder dog også på, at oliefyr er på vej væk fra det danske marked, fordi varmepumperne bliver mere og mere populære, og priserne falder på dem både pga. tilskud, men også pga. besparelserne ved anskaffelsen.

Selve anskaffelsen af en varmepumpe er ikke voldsomt meget billigere end et oliefyr, men til gengæld vil man hurtigt spare en masse penge i driften, fordi varmepumperne er meget billigere i forbrug.

Bedre end brændeovn

Varmepumper bliver stadig mere og mere populære, og undersøgelser peger da også på, at det er her, du kan sænke dit varmeforbrug mest. Det er dog også værd at vide, at varmen fra varmepumper ofte ikke giver nok varme, og man er derfor afhængig af andre varmekilder i huset i de fleste tilfælde.

Sammenligner man varmepumperne med brændeovne, vil det også ligge foran på de fleste parametre.

Brændeovnen har en vis charme, som man selvfølgelig ikke helt kan opnå på anden vis, og man skal derfor gøre op med sig selv, om man kan undvære hyggen omkring en brændeovn.

Ulempen ved en brændeovn er, at det er svært at styre varmen fuldstændig, og her er det noget nemmere at håndtere en varmepumpe, som blot kan indstilles. Prisen vil være nogenlunde den samme på de to opvarmningsformer, men varmepumpen vinder alligevel på nogle vigtige steder.

Det er nemlig meget bedre for et hus at blive varmet mere konstant op, og det kan en varmepumpe hjælpe til med. Samtidig er det mindre forurenende at bruge varmepumpe end brændeovn.

Den bedste løsning

Der findes mange andre opvarmningsformer, som man også kan holde op mod varmepumper. Det er fx:

  • Opvarmning ved træpiller. Denne løsning vil dog være noget dyrere end en varmpumpe på sigt.
  • For få år tilbage var der ingen tvivl om, at det var vejen frem, men afgiften har betydet, at man kan spare færre penge på solceller. De kan dog kombineres med en varmepumpe.

Du kan læse mere om gode råd om varmepumper hos DR.dk her.

Steen Christensen

Jeg interesserer mig meget for indretning og pladsoptimering af små lejligheder og huse. Derudover elsker jeg at finde et godt tilbud med nethandel, og at gøre et godt køb. Jeg er desuden glad for røde bøffer og hård rock.