Tjekliste til huskøbet – få styr på det hele

Der er mange ting, man skal have med i sine overvejelser, når man køber hus. Nogle af dem giver sig selv, mens andre måske kan være lidt sværere at finde frem til. Her får du derfor en liste over ting, du skal være opmærksom på som boligkøber, som du muligvis ikke selv har tænkt på.

1) Tjek lokalplanerne

Når man køber hus, er det en rigtig god idé at tjekke lokalplanerne for området. Måske er der et stort byggeri på vej, som er værd at have med i overvejelserne. Har du tænkt dig at installere solceller, er det også smart at vide, om du overhovedet må dét.

Desuden kan der være restriktioner i forhold til udbygninger og renoveringer, og det er naturligvis rart at vide på forhånd.

Se fx. lokalplaner for Århus her.

2) Undersøg, om alle dele af huset er godkendt til beboelse

Måske er der et loft i huset, som du egentlig havde tænkt dig at indrette til beboelse. Om du må det er ikke sikkert, så det skal du naturligvis undersøge.

Desuden kan du i mange huse finde for eksempel en 1. sal, som er indrettet som beboelse, men som måske i virkeligheden slet ikke er godkendt til formålet.

Undersøg dette hos kommunen, før du flytter ind, da det ellers nemt kan blive en rigtig træls overraskelse.

3) Vær opmærksom på grundens tilstand

Hvis ikke du er opmærksom, kan du risikere at købe hus på en forurenet grund, og dét er bestemt en streg i regningen! Inden du køber hus, skal du derfor sikre dig, at selve grunden er i god stand.

Det indebærer også, at det for eksempel kan være smart at undersøge mængden af radon i området, da det kan have alvorlige konsekvenser for dit helbred, hvis radonniveauet er for højt.

4) Kig på mulighederne for fjernvarme

Fjernvarme er generelt temmelig billigt, men priserne kan svinge utroligt meget. Før du køber hus, skal du derfor gerne undersøge dine muligheder for tilslutning til fjernvarme.

Nogle steder er der tilslutningspligt til et bestemt fjernvarmeværk, og det kan blive en dyr fornøjelse i længden. Undersøg derfor de forskellige muligheder i netop dit område, og hold øje med priserne på varme.

5) Undersøg risikoen for oversvømmelse

Hvis grunden ikke skråner væk fra huset, kan du risikere at få en slem oversvømmelse i tilfælde af eksempelvis skybrud. En oversvømmelse kan også skyldes, at kloakeringen i området ikke er god nok, og at vandet derfor ikke bliver ledt væk.

Hvis der er vandløb, søer eller åer i nærheden af din kommende bolig, kan du også risikere at blive oversvømmet, når det regner meget, og de naturlige vandområder derfor går over deres bredder.

6) Vær opmærksom på brønde og kloakledninger

Ældre brønde og kloakledninger lavet i beton kan som udgangspunkt holde i cirka 50 år.

Derefter vil der være risiko for revner og andre skader. Som huskøber skal du derfor undersøge brønde og kloakledningerne, inden du skriver under, da du ellers kan risikere at løbe ind i nogle trælse uforudsete udgifter senere hen. I hustjek og tilstandsrapport indgår brønde og kloakledninger som regel ikke, og derfor er dette ting, du som køber selv skal stå for at undersøge.

Hvis du er i tvivl om, hvad du som køber selv skal holde styr på i forhold til dit boligkøb, eller du mangler hjælp til visse dele af processen, så kontakt eventuelt en boligadvokat, som kan være behjælpelig med de mange vigtige spørgsmål. Du kan også få mere information her (PDF med gode råd) og blive lidt klogere på, hvad du som køber skal være opmærksom på, inden du skriver under. Publikationen er lavet af boligadvokat i Cator.dk.

Du kan også tjekke http://www.kobstaden.dk/ for flere gode tips.

Steen Christensen

Jeg interesserer mig meget for indretning og pladsoptimering af små lejligheder og huse. Derudover elsker jeg at finde et godt tilbud med nethandel, og at gøre et godt køb. Jeg er desuden glad for røde bøffer og hård rock.