Tips til en smuk buket med blomster fra din egen have

Har du blomster i din have, kan du nemt fremtrylle de smukkeste buketter, der holder lige så længe som blomsterbinderens buketter.

Mange af de stauder, sommerblomster, prydløg og frodige grønne planter, vi ser i almindelige danske haver, er gode snitblomster. Snyd derfor ikke dig selv for smukke buketter, der kan pryde hjemmet næsten hele året rundt.

Med disse tips er det ingen sag at binde en smuk buket af blomster fra din have, og du får samtidig en liste over blomster, der egner sig godt i en hjemmebundet buket.

Vi har lavet guiden sammen med bloomit.dk, hvor du kan bestille buketter.

buket

Tips til at binde en smuk buket af havens blomster

Kun din fantasi sætter grænser for farverne i din buket

Det er helt op til dig, hvilke farver din buket skal have. Der findes ikke nogle regler, når det gælder hjemmebundne buketter. Vil du gerne følge farvetemaer, som blomsterhandlerne gør, skal du vælge blomster, der overlapper i farvenuancer: fx hvid og limegrøn, lyserød og lilla, blå og lilla.

Brug en skarp kniv eller saks til at skære snitblomster til en buket

Brug en skarp kniv eller saks til at skære eller klippe blomsterstængler fra haven. Lav et skråt snit, så åbningen til blomsten bliver større. På den måde kan blomsten suge masser af vand og dermed holde længere.

Start din buket med en midterblomst

Saadan-binder-du-en-buket-trin-1

Når du binder en buket, bør du starte med en midterblomst, der er centrum i buketten. Midterblomsten kan både være en blomst eller grønt løv. Det er kun din fantasi, der sætter grænsen, så vælg hvilken som helst blomst eller grønt materiale, du synes om – der er hverken rigtig eller forkert i blomsterbinderi.

Blomster i venstre halvdel af buketten lægges foran midterblomsten

Blomster i venstre halvdel af buketten lægger du foran midterblomsten (se billede).

Saadan-binder-buket-blomster-egen-have-trin-2

Blomster i højre halvdel af buketten lægges bag midterblomster

Blomster i højre halvdel af buketten lægger bagved midterblomsten (se billede).

Buket-af-havens-blomster-trin-3

Bind buketten med sejlgarn eller bast

Bind buketten med sejlgarn eller bast. Stram til, så buketten ikke falder fra hinanden. Bind en diskret knude og klip eventuelle garnrester væk.
Nu har du en buket af blomster fra egen have!

Tips-binde-buket-have-blomster-trin-4

Skift hyppigt vandet i vasen

Det er ikke nødvendigt at bruge holdbarhedsmiddel til friskplukkede blomster fra din egen have. Skifter du vandet hyppigt (gerne hver dag), holder buketten sig i lang tid.

Klip lidt af blomsterstænglerne for længere holdbarhed

Din buket kan få fornyede kræfter og en længere holdbarhed, hvis du klipper lidt af blomsterstænglerne af ind i mellem – gerne med en dag eller to som mellemrum.

Blomster, du kan plukke i haven og bruge til buketter

Du findes et utal af blomster fra haven, som du kan bruge i en buket. Her ser du et udsnit af blomster, der egner sig godt i en buket og holder længe i en vase. Mon ikke, du har flere af blomsterne i din have?

Trælignende planter:

Roser
Rhododendron

Knolde:

Dahlia (georginer)

Stauder:

Okseøje (krysantemum)
Duehoved
Kattehale
Rævehale
Solskærm
Skt. Hans urt
Stjerneskærm
Asters
Glasbær
Lavendler
Brudeslør
Bonderoser (findes både som staude- og træpæoner)

Løgplanter:

Allium (prydløg)
Tulipaner
Liljer

Frøblomster:

Lathyrus
Solsikke
Stolt kavaler
Løvemund

Steen Christensen

Jeg interesserer mig meget for indretning og pladsoptimering af små lejligheder og huse. Derudover elsker jeg at finde et godt tilbud med nethandel, og at gøre et godt køb. Jeg er desuden glad for røde bøffer og hård rock.