5 tips til hvordan man lægger store fliser

Skal du i gang med at lægge store fliser? Det kan for eksempel være på terrassen, i din indkørsel eller på gangstien omkring din bolig. Uanset hvad det er i forbindelse med, er der ingen tvivl om, at fliselægning er utroligt hårdt arbejde, som desuden kræver masser af tålmodighed.

Her i artiklen vil du blive præsenteret for en række gode og brugbare tips til, hvordan du nemmest lægger store fliser.

1) Mål korrekt af inden og tjek retninger og vinkler

Først og fremmest er der naturligvis et grundigt stykke forarbejde, der skal gøres. Hvis du vil opnå et godt resultat, er det nemlig af afgørende betydning, at du er i stand til at måle korrekt af samt tjekke både retninger og vinkler.

Til det skal du bruge forskelligt måleudstyr og snore, og herudover skal du naturligvis sikre, at bunden er ordentlig, da det er denne, der har betydning for, om fliserne også vil ligge pænt om 15 år.

For at få en optimal bund skal du naturligvis starte med at grave muld væk.

Hernæst kan du begynde at sætte afsætningspæle i områdets hjørner og trække snore. Til det er det vigtigt, at du har et vaterpas, der fungerer optimalt.

 

2) Undgå at læg fliserne for tæt op ad hinanden

Hvis du gerne vil klare det på egen hånd, bør du vælge fremgangsmåden, hvor du sætter den enkelte flise på kanten af den forrige flise, hvorefter du vipper den på plads. Her er det vigtigt, at du ikke lægger fliserne for tæt op ad hinanden, men at der er plads til cirka 2-5 mm. fuge.

Når det kommer til at fuge, findes der forskellige muligheder såsom fugesand eller afrettergrus.

 

3) Lej eller køb en fliseløfter

Der er ingen tvivl om, at det er utroligt hårdt arbejde at lægge de store og tunge fliser. I den forbindelse kan du med fordel vælge at investere i eller låne en fliseløfter, der er rigtige gode i forbindelse med skånsomme løft af store fliser.

4) Tegn en streg på hver enkelt pæl

Når du skal sætte snorene vandret, kan du med fordel tegne en streg på pælene, som naturligvis er i samme højde som snorene. Du kan efterfølgende måle enten op eller ned på pælen og på den måde sætte snoren i den korrekte højde og med det rette fald.

Når du skal måle, hvordan afrettergruset skal ligge, er det meget vigtigt, at du husker på flisernes tykkelse. Det er nemlig en typisk fejl for nybegyndere, at man glemmer at tage højde for dette aspekt.

 

5) Brug afretterskinne til at gøre det plant

Herefter kan du vælge at lægge et par skinner i gruset i den korrekte højde, hvorefter du lader afretterskinnen køre hen ad disse. På den måde trækker den nemlig gruset i den rette højde.

Du bør altid huske på, at det er en god idé at gå et par skridt tilbage for at få overblik over flisernes højde og mål.

Det er nemlig dette, der sikrer, at de kommer til at lægge korrekt og flugte med måde mure og hegn.

 

 

Efter fliselægningen kan du med fordel få Havemandaarhus.dk til at rense dine fliser for dig, så du opnår et endnu flottere resultat.

 

Steen Christensen

Jeg interesserer mig meget for indretning og pladsoptimering af små lejligheder og huse. Derudover elsker jeg at finde et godt tilbud med nethandel, og at gøre et godt køb. Jeg er desuden glad for røde bøffer og hård rock.