Sådan testes hvidevarer ift. energimærkning

Når der skal afgøres, hvilken energiklasse fx. en opvaskemaskine eller en vaskemakine tilhører, foregår det efter en ekstremt nøje planlagt proces, hvor maskiner lines op på række, og testes op mod en referencemaskine (typisk af mærket Miele).

Rumtemperaturen skal være helt korrekt

Der er installeret et klimaanlæg i rummet, som sørger for at luften cirkulerer, og har den helt rette temperatur og fugtighed under alle tests, da selv små afvigelser kan påvirke testresultaterne.

opvask

Der skal være mellem 21 og 25 grader i rummet, og som regel ligger det lige midt i på 23 grader celcius.

Opvaskemaskiner testes samtidig for let sammenligning

Når der skal testes en række maskiner, fx. opvaskemaskiner, sørger man for at køre dem samtidig, med præcis det samme service og bestik i, så det er meget let at se forskellen på resultatet af vasken.

Først køres der er par indledendes vaskeprogrammer, og når det er konstateret at maskinerne fungerer korrekt, så startes testen.

Her kan du se de seneste års opvaskemaskine testvindere.

Er der en fejl ved de indledende programmer, tilkaldes en reparatør, som sørger for at alt kommer til at fungere korrekt. Der tilkobles måleudstyr, som måler energiforbruget nøjagtigt, så det kan noteres efterfølgende.

Service og bestik tilsmudses efter nøje regler

gafler-bestik

Der er helt klarlagt rammer for, hvordan der afsættes smuds efter mad på service og bestik, inden opvaskemaskinerne skal stå deres prøve.

I nogle tilfælde stiller man madrester i et rum i 16 timer, så det kan tørre godt ind, og der sættes også mad i ovnen, så fade har mad fastbrændt, inden de skal testes, for at se om opvaskeren kan vaske det helt rent.

Der foretages mellem 5 og 8 vaskeprogrammer, før der kan konkluderes noget, og hver enkelt del i opvaskemaskinen studeres fra eller vinkler, og bliver scoret på en skala, og indgår i den samlede vurdering.

En testrække tager typisk 3-4 uger

test-maskine

Der kan kun køres en test på opvaskemaskinerne om dagen, fordi det tager tid at lave maden der skal svine servicen til, dernæst skal det påføres, tørres ind, og endelig skal vaskeprogrammet køres.

En meget langsommelig proces!

pige-vaskemaskine

Når det er færdigt vises testresultater til producenten, så det kan afklares om der er opstået misforståelser, forkert brug af programmerne på maskinen osv.

Når testen er afsluttet, noteres det om resutatet svarer til producentens mærkning fra fabrikken. Hvis mærkningen var korrekt betaler producenten ikke for testen, men det gør de derimod hvis der var forkert angivning af energiklasse.

Læs mere om energimærkningen på energistyrelsens hjemmeside.

Steen Christensen

Jeg interesserer mig meget for indretning og pladsoptimering af små lejligheder og huse. Derudover elsker jeg at finde et godt tilbud med nethandel, og at gøre et godt køb. Jeg er desuden glad for røde bøffer og hård rock.