Sådan rengør du din vaskemaskine

Mange danskere er af den opfattelse, at en vaskemaskine ikke behøver at rengøres, eftersom den jo ofte kører med sæbevand.

Dette er dog ikke korrekt, da det langt fra er tilstrækkeligt, og maskinen vil hurtigt få en meget sur og ildelugtende lugt, såfremt du aldrig renser den.Det gør desuden, at dit tøj vil komme til at lugte muggent, hvilket de færreste vel ønsker, og på længere sigt vil den muligvis ikke længere vaske optimalt. Heldigvis er der en række gode råd, du vil blive præsenteret for her i artiklen, i forhold til hvordan du kan undgå den sure lugt ved at rengøre din vaskemaskine.

Start med at rense trevlesien

Når du skal rengøre din vaskemaskine, skal du starte med at rense selve trevlesien.

Her kan du med fordel vælge at køre en 60 graders vask med vaskepulver, men hvor du altså ikke putter tøj i maskinen. Efterfølgende kan du vælge at rense sien igen, og denne procedure bør du gentage, indtil der ikke er mere skidt tilbage i sien. Når du er færdig, kan det være en god idé at skylle vaskemaskinen godt og grundigt, hvilket du kan gøre ved igen at vælge en 60 graders vask, men hvor du ikke tilføjer sæbe.

Brug citronsyre til den endelige afkalkning

Når du skal i gang med den endelige afkalkning, kan du vælge at hælde citronsyre i maskinens sæbeskuffe og igen starte et 60 graders vaskeprogram. Dette bør du ligeledes gentage af flere omgange, og det vil som regel være tilstrækkeligt med tre vaske.

Når du er færdig, bør du igen afslutte med et 60 graders program, men her er det vigtigt, at du hverken anvender citronsyre eller sæbe.

Har du ikke citronsyre liggende derhjemme, kan du også med fordel vælge at investere i produkter, der er speciallavet til at kunne afkalke vaskemaskiner.

Husk også at rengøre maskinens ydre dele

Når vaskemaskinens indre er rengjort, er det ligeledes vigtigt, at du giver de ydre dele en kærlig hånd. Her kan du for eksempel vælge at anvende et mildt rengøringsmiddel, hvorefter du tørrer godt af med en blød klud. Du bør ligeledes huske at vaske gummilisten, der sidder rundt om døren, og her kan du anvende kloropløsning, såfremt den lugter jordslået.

Har du forsøgt dig med ovenstående råd, og oplever du stadig, at der er problemer med maskinen, kan det muligvis skyldes selve mekanikken. Heldigvis er det muligt at købe reservedele til vaskemaskinen online til overkommelige priser.

Sørg for at dosere sæbe og skyllemiddel korrekt

Det er først og fremmest vigtigt, at du sørger for at dosere korrekt, når det kommer til skyllemiddel og sæbe. Hvis det ikke er tilfældet, vil en hvilken som helst vaskemaskine hurtigt kalke til, og det er desuden noget, der forkorter vaskemaskinernes levetid markant.

Herudover er det også af afgørende betydning, at du vasker ved korrekt temperatur. Mange har en tendens til at vælge for lave temperaturer, og det kan meget hurtigt resultere i både dårlig luft og bakterier.

Er skaden allerede sket, kan du dog med den rette pleje slippe for disse problemer og desuden sikre, at din vaskemaskine vil kunne holde i længere tid.

 

Morten Storgaard

Jeg interesserer mig meget for indretning og pladsoptimering af små lejligheder og huse. Derudover elsker jeg at finde et godt tilbud med nethandel, og at gøre et godt køb. Jeg er desuden glad for røde bøffer og hård rock.