Sådan gennemskuer du falske netbutikker

Der er rigtig mange danskere, der klarer en stor del af deres shopping på nettet, og det kan der ofte være god mening i. Desværre kan man nemt risikere at blive snydt på nettet, og det er naturligvis langt fra ønskværdigt.

Læs med her, hvor du får tips til, hvordan du gennemskuer falske netbutikker.

1) Tjek for danske kontaktoplysninger

Er en hjemmeside dansk, vil den naturligvis have danske kontaktoplysninger. Dette kan du nemt finde ud af, om den har ved at kigge på ”Om os”-siden.

Generelt har en troværdig webshop ikke noget at skjule, og derfor bør du også nemt kunne finde kontaktoplysninger eller en kontaktformular på en troværdig, dansk hjemmeside.

2) Hold øje med sproget

Skal en hjemmeside forestille at være dansk, men er det i virkeligheden ikke, vil du hurtigt kunne gennemskue det ved at kigge på sproget på siden.

Er der mærkelige formuleringer og engelske ord blandet ind, er der stor chance for, at hjemmesiden i virkeligheden slet ikke er dansk.

3) Gå efter E-mærket

E-mærket er mærket for sikker e-handel i Danmark, og derfor er det smart at gå efter webshops, som har dette mærke:

Eksemplet ovenfor er fra nordiskspil.dk, som sælger brætspil.

Du kan dog ikke vide dig sikker på, at webshoppen reelt har fået tildelt e-mærket, fordi det er at finde i bunden af hjemmesiden. Gå derfor ind på e-maerket.dk, og slå webshoppen op, hvis du er i tvivl.

4) Kendte logoer er ingen garanti

Generelt gælder det, at kendte logoer ikke er nogen garanti for, at webshoppen er sikker.

Det er nemt at kopiere et Trustpilot-, e-mærke- eller NETS-logo ind på en hjemmeside, men det er ikke ensbetydende med, at webshoppen har dette mærke.

5) Kig på domænet

At domænet slutter på .dk er ikke nogen garanti for, at webshoppen er dansk og sikker.

Ifølge en chefudvikler hos codemakers.dk skal man generelt skal man passe på med webshops, som indeholder navnet på et specifikt produkt, og desuden skal du være opmærksom på, om domænet ændrer sig, når du trykker enter i din browser.

Er det tilfældet, er hjemmesiden fup.

6) Slå hjemmesiden op

Vil du finde ud af, hvem der står bag en hjemmeside, kan du gå ind på who.is, hvor du kan se, hvem der ejer hjemmesiden, samt hvor IP-adressen er.

Er det eksempelvis en .dk-hjemmeside, som ejes af en japaner og har IP-adresse i Rusland, er der sandsynligvis noget galt.

7) Er der et CVR-nummer?

Ønsker man at sælge noget i Danmark, skal man have et CVR-nummer.

Derfor vil du på en dansk webshop også kunne se et sådant, og vil du være sikker på, at webshoppen faktisk er CVR-registreret, kan du tjekke det på cvr.dk.

8) Tjek Trustpilot.dk

Sidst, men ikke mindst, er det altid en god idé at tjekke hjemmesider på Trustpilot.dk, hvor uafhængige forbrugere kan anmelde forskellige webshops.

På den måde vil du nemt kunne få et indtryk af, hvilke oplevelser andre har haft med at handle på en specifik webshop. Er der 30 mennesker, der har skrevet, at de er blevet snydt på en hjemmeside, er der nok noget om det.

Kilde: tv2.dk

 

Steen Christensen

Jeg interesserer mig meget for indretning og pladsoptimering af små lejligheder og huse. Derudover elsker jeg at finde et godt tilbud med nethandel, og at gøre et godt køb. Jeg er desuden glad for røde bøffer og hård rock.