Praktiske foranstaltninger inden du flytter ind

I 1940’erne lavede Abraham Maslow en grafisk fremstilling af de menneskelige behov, og næsten helt nederst, som forudsætningen for overhovedet at kunne stige i pyramiden til de mere selvrealiserende behov, indgår boligforholdene under parameteret, sikkerhed og tryghed.

Det er derfor vigtigt, du vælger rigtigt, hvis og når du flytter. Der er flere variabler der spiller ind, som du mere eller mindre alle skal være opmærksom på. Følgende artikel gennemgår tre af dem.

Det økonomiske aspekt

Det økonomiske aspekt gælder selvfølgelig mest, hvis det er en andels- eller ejerbolig. Mange havner specielt i fælden, hvor de finder en utrolig billig andelslejlighed, men hvor hele komplekset er meget forgældet. I så fald skal du pludselig lægge en masse penge om måneden for huslejen, og det månedlige beløb kan sagtens vise sig stigende.

Rigtig slemt er det, hvis komplekset har fremtidige udgifter, som sælgeren ikke har fortalt dig om. Det kan være at, det er blevet planlagt, at der skal renoveres i gården, eller at der skal til at bygges altaner. Det er selvfølgelig dejligt med nogle nye altaner, men det er bare ikke særlig god timing, hvis man ikke var klar over det, og man allerede hænger i det yderste rent økonomisk. Undersøg derfor altid det økonomiske bagland i lejlighedskomplekset, inden du køber stedet.

Det sundhedsmæssige aspekt

Hvis du for eksempel tror du har fundet din drømmelejlighed, og er ivrig for at flytte ind, er det vigtigt, du lige slår koldt vand i blodet og kigger efter eventuelle sundhedsskadelige elementer.

Det er rigtig slemt, hvis du finder sundhedsskadelige elementer i boligen, hvis du allerede har købt den, hvorimod det ikke er en helt så ærgerlig situation, hvis du har fundet lejelejligheden ved at skrive ”lejebolig Aalborg” på boligportalen. Det er ikke dig, der hæfter ved en lejelejlighed, så hertil skal du som udgangspunkt bare kontakte ejeren.

Uanset hvad er det dog irriterende at finde ud af der enten er skimmelsvamp, PBC, asbest osv. i boligen.

Alle disse elementer kræver, at du finder professionel hjælp og er yderst sundhedsskadelige. PCB, der blev brugt rigtig meget i danske byggerier mellem 1950-1970, er blevet klarificeret som en af de 12 farligste stoffer i verden.

Det indretningsmæssige aspekt

Det kan være svært at vurdere, hvordan en bolig kan indrettes, når du ser den med andres møbler eller slet ingen. Måske har boligen kæmpe potentiale, men trænger simpelthen bare til en ordentlig overhaling, før du rigtig kan se det.

Det kan også være du bliver helt forblændet af det autentiske look med en hems eller en lille fransk altan, men at det simpelthen bare ikke fungerer i praksis.

Der er flere ting, du kan gøre for at sikre dig, at du ikke havner i en situation, hvor du enten går glip af et virkelig fedt tilbud, fordi du ikke kan se potentialet, eller hænger på en umiddelbart lækker bolig, men den simpelthen ikke fungerer i praksis.

Først og fremmest kan du søge inspiration på hjemmesider og magasiner. Hertil er Bo Bedre et rigtig godt bud. Der er en grund til, at der er 67.000 der allerede abonnerer på magasinet.

Alternativt, hvis du har mod på at være lidt kontroversiel, kan du ringe på en af dine måske fremtidige naboer og fortælle om din situation.

Hvis du fortæller vedkommende, at du er i tvivl, hvorvidt du vil købe, og spørger om du ikke må komme ind og se, hvordan han eller hun har indrettet deres sted, er der helt klart en chance for, at de vil lade dig gøre det.

Ved at se en anden tilsvarende lejlighed, møbleret, har du meget bedre mulighed for at forestille dig, hvordan din egen kan se ud.

Steen Christensen

Jeg interesserer mig meget for indretning og pladsoptimering af små lejligheder og huse. Derudover elsker jeg at finde et godt tilbud med nethandel, og at gøre et godt køb. Jeg er desuden glad for røde bøffer og hård rock.