Klippe hæk om vinteren – er det smart eller dumt?

Når foråret og de lunere måneder langsomt melder sin ankomst, begynder mange at søge ud i haverne og gøre dem klar til den store udesæson. Der skal blandt andet klippes græs og hæk, ordnes bede, drivhus og urtehaver og fjernes ukrudt.

 

Uanset om du har grønne fingre eller ej, er der altid gode råd at hente, i forhold til hvordan du skal gøre haven klar og ikke mindst vedligeholde den. I denne artikel vil vi vende klipning af hæk, da der faktisk er nogle få ting, som du skal være opmærksom på.

 

Hvornår og hvor ofte skal man klippe hæk?

De fleste haveejere sætter pris på en velplejet og pæn hæk, og det betyder også, at de danske hække indimellem bliver klippet for ofte og for langt ned. Der er selvfølgelig intet, der står i vejen for, at du klipper hækken, når du synes, den ser rodet ud, men lad os blot pointere, at det altså ikke er nødvendigt at klippe den en gang om måneden.

 

Spørgsmålet er så nu: Hvornår skal man klippe hæk? Som udgangspunkt har det faktisk ikke nogen betydning for din hæk, hvornår du klipper den. Dog skal du ikke klippe hækken senere end august/september. Det skyldes, at de mange nye skud, som hækken producerer efterfølgende, ikke når at vokse ud og hærde, inden det bliver frostvejr.

 

Det betyder altså, at hvis du klipper din hæk fra oktober og frem, så risikerer du, at de nye skud dør på grund af frostvejr. Hvis du gerne vil have, at din hæk står flot, er det en god idé at klippe den én gang i juni eller juli og så en sidste gang i august eller september. Der er ingen grund til at klippe den mere end to gange per sæson.

 

Du kan endda nøjes med bare nøjes med at klippe hækken én gang per sæson, men så anbefales det, at du udskyder hækkeklipningen til engang i juli. Hvis du alligevel synes, at din hæk kommer til at se lodden ud, kan du med fordel studse den i august. En studsning skal gøres manuelt med en hække- eller havesaks, da du ellers risikerer, at den elektriske hækkeklipper tager for meget af din hæk.

 

Hvor lang tid tager det at klippe hæk?

Det er svært at svare på, da det især afhænger af dit redskab og hækkens højde og bredde. Der er for eksempel stor forskel på, om du benytter en hækkesaks eller en elektrisk hækkeklipper, og for den sags skyld hvilken elektrisk hækkeklipper, du benytter.

 

Der findes et stort udvalg af hækkeklippere fra forskellige populære mærker som Bosch, Stiga og Makita, og det kan indimellem være en jungle at finde rundt i. Så er du interesseret i at se en guide med de bedste hækkeklippere, kan du se en test her.

 

Ligeledes afhænger tiden også af størrelsen på din hæk og hækketype, men du kan forvente omkring cirka to minutter per meter hæk, hvis du bruger en elektrisk hækkeklipper, og derimod omkring cirka fem minutter, hvis du bruger hækkesaksen.

Steen Christensen

Jeg interesserer mig meget for indretning og pladsoptimering af små lejligheder og huse. Derudover elsker jeg at finde et godt tilbud med nethandel, og at gøre et godt køb. Jeg er desuden glad for røde bøffer og hård rock.