Giv dit gamle trægulv nyt liv

Skal der ske noget nyt med det gamle trægulv?

Vi har tidligere set på hvordan du selv kan nedslibe dit spisebord, og i denne artikel ser vi på hvilke muligheder du har for at bringe nyt liv til dit gamle trægulv, hvad disse muligheder indebærer, samt hvordan du gør.

Overfladebehandling

Uanset det intenderede resultat af trægulvets udseende, er det altid en god idé med en overfladebehandling.

Denne vil gøre dit gulv mindre sart over for diverse pletter og snavs, men vil samtidig beskytte gulvets patina og oprindelige udtryk.


For at være sikker på, at du vælger den rette overfladebehandling, skal du tage hensyn til gulvets sort og farve samt overveje, hvad du forventer af det endelige resultat.

Lakering

Lakering af dit trægulv, kan være med til at give den glans eller mathed, som du ønsker. Der findes utallige former for lak og i forskellige nuancer og grundbaser.

Her skal du gøre dig det ønskede resultat klart fra starten og gerne forhøre dig ved en fagekspert om, hvad som passer til dit gulv.

Skal du selv lakere dit trægulv, skal du være bevidst om følgende ting:

 • Rengør gulvet og sørg for at det er helt tørt før lakering
 • Følg anvisninger for påføring af lakken
 • Sørg for at lakere i et jævnt lag og gerne mere end ét – lad dog tørre helt efter hvert lag

Maling

Maling kan være en flot og praktisk løsning, ikke mindst ved gamle hærgede trægulve, som efterhånden har mistet sin flotte patina og klassiske skønhed. Her er der også mange muligheder. Igen; dan dig et overblik, og overvej hvad du reelt ønsker og rådgiv dig eventuelt ved din lokale malerekspert.

Sørg for at købe maling af kvalitet. Ikke dermed sagt, at du ikke kan købe billig maling, men blot at du skal sikre dig, at malingen er korrekt for dit gulv.

Skal du selv male dit trægulv, skal du være bevidst om følgende ting:

 • Sørg for at have en jævn overflade
 • Rengør gulvet grundigt og lad det tørre fuldstændigt før du begynder at male
 • Sørg altid for at følge anvisningerne fra malerleverandøren før påføring af maling, og luft godt ud gennem hele forløbet
 • Skal du male flere gange, så sørg for at malingen tørrer helt, før påføring af næste lag

Oliebehandling

Er du interesseret i det olierede look til dit trægulv, skal du sørge for at bruge en hærdet olie. Dette giver en slidstærk overflade og gør gulvet nemmere at rengøre. Oliebehandling fås både med og uden hvidpigmentering – hvidpigment bruges oftest kun ved ludbehandlede og/eller lyse træsorter.

Skal du selv oliere dit trægulv, skal du være bevidst om følgende ting:

 • Forhør dig hos forhandleren som det første, og indberet om din type af gulv, så han kan hjælpe dig med at finde den korrekte form for olie
 • Rengør dit gulv grundigt før påføring af olien
 • Sørg for at olien påføres godt ned i træet og lad det ligge på trægulvet i op til en type, før fjernelse af overskydende olie
 • Slib af med en skuresvamp eller slibefilt og giv derefter gulvet flere lag oliebehandling, altså efter ønsket look – gerne med op til 10 timers mellemrum.

Steen Christensen

Jeg interesserer mig meget for indretning og pladsoptimering af små lejligheder og huse. Derudover elsker jeg at finde et godt tilbud med nethandel, og at gøre et godt køb. Jeg er desuden glad for røde bøffer og hård rock.