Gardiner, persienner eller blinds? Find ud af det her

At vælge de rette gardiner til hjemmet, er lige så vigtigt som at vælge de rette møbler. Det er en meget personlig beslutning, som afhænger af din stil. Der findes mange forskellige typer gardiner, og derfor kan det være svært at finde ud af, hvilken type gardin du allerhelst kunne tænke dig at have i hjemmet.

I denne artikel guider vi dig igennem fordele og ulemper ved almindelige gardiner, persienner og blinds, som kan gøre det nemmere for dig at vælge, hvilke gardiner du kunne tænke dig i dit hjem.Foto credits: Uniggardin.dk

Gardiner eller alternativ?

Gardiner er et statement i rummet. De tilføjer stil og tekstur til rummet, og fortæller deres egen historie. Gardiner kan fås i farver og teksturer der matcher resten af din indretning, men de kan også skille sig ud ved at være i stærke farver og materialer.

Et par ægte gardiner er med til at tilføje varme og hygge til et rum, og skabe en personlig stemning. Gardiner tager ofte meget opmærksomhed, da de fylder en del i vindueskarmen og ud i rummet. Særligt hvis I ønsker mørklægning, kan gardinerne komme til at virke tunge.

Almindelige gardiner passer i næsten alle husets rum. Dog kan gardiner i stof ikke anbefales på badeværelset, da materialet ikke er glad for vand og fugt.

Hvad er persienner?

Persienner er et simpelt og minimalistisk gardin, som mange danskere foretrækker at have i hjemmet.

Persienner er nogle funktionelle og praktiske gardiner, som ikke fylder specielt meget i vinduet. Derfor er det en god type gardiner, hvis du ønsker at udnytte dagslysets fulde potentiale. Persienner kan fås i forskellige materialer, lige fra træ til aluminium.

Desuden fås det populære gardin med lameller i forskellige bredder. Brede lameller egner sig godt til større vinduer, mens smalle lameller egner sig bedst til mindre vinduer. Persienner er alsidige, og da de kan fås i forskellige materialer og farver, gør det dem velegnede til alle husets rum.

Hvad er blinds?

Blinds kommer i flere forskellige modeller.

Ligeledes kan blinds fås i mange forskellige farver, så de let kan tilpasses din indretning. Blinds er, ligesom persienner, meget diskrete og minimalistiske gardiner, og derfor er de gode hvis du ønsker at få en masse dagslys ind i rummet.

De kan også lukke solen ude, hvis dette ønskes. Blinds er et stort hit i danske hjem, da mange sætter pris på den minimalistiske stil. Blinds kan også nemt fås med mørklægning, så I kan få en god nats søvn.

Hvad skal jeg tænke over, når jeg skal vælge?

Når du skal vælge hvilken type gardin du ønsker at have i dit hjem, skal du først og fremmest tænke over, hvor meget du ønsker at gardinet skal fylde i dit vindue.

Hvis du ønsker noget minimalistisk, skal du have fat i blinds eller persienner, hvorimod almindelige gardiner er gode, hvis dine gardiner gerne må være et statement i rummet.

Derudover skal du tænke over, hvilken type der egner sig bedst til det rum, gardinerne skal hænge i.

Til sidst skal du også overveje, hvor mange penge dine nye gardiner må koste. Almindelige gardiner kan ofte være dyre, hvorimod persienner og blinds tit kan fås i en billigere udgave.

Morten Storgaard

Jeg interesserer mig meget for indretning og pladsoptimering af små lejligheder og huse. Derudover elsker jeg at finde et godt tilbud med nethandel, og at gøre et godt køb. Jeg er desuden glad for røde bøffer og hård rock.