Få styr på faremærkerne i husstanden

I de fleste hjem kan man finde produkter, der indeholder farlige kemikalier. Det er imidlertid de færreste danskere, der faktisk ved, hvad de forskellige faremærker betyder, og det kan få meget alvorlige konsekvenser.

Læs mere om faremærkerne her og undgå ulykker.

Læs grundigt på alle dine produkter

På alle beholdere, der indeholder farlige kemikalier, finder du på bagsiden diverse faremærker, og det kan altså godt betale sig at tage et grundigt kig på disse. Desværre er der alt for mange danskere, der ikke sætter sig ind i, hvad eksempelvis deres rengøringsmidler, maling og lim i virkeligheden indeholder.

Det betyder, at der hvert år sker ulykker, hvor både børn og voksne kommer i kontakt med farlige kemikalier, fordi de simpelthen ikke har været opmærksomme på, hvad der egentlig er i det pågældende produkt.

En meget almindelig fejl er at opbevare et produkt i en anden beholder, end det kom i.

Hvis ikke beholderen er beregnet til det, kan det få alvorlige konsekvenser, og eksempelvis ses det tit, at folk kommer til at drikke af en vandflaske, der har været den ene eller anden form for kemikalier i.

Bland ikke forskellige produkter

En anden almindelig fejl er, at folk blander forskellige produkter uden at læse grundigt om dem inden. Det kan forårsage farlige giftdampe, og derfor må man ikke blot blande eksempelvis flere forskellige rengøringsmidler. Det samme gælder produkter som maling og træbeskyttelse, da de forskellige kemikalier i de forskellige produkter ofte ikke må komme i kontakt med hinanden. Generelt er det altså bedst blot at undgå at blande produkter.

I nogle tilfælde kan det godt gå, men du er nødt til at sætte dig grundigt ind i alle deres ingredienser, inden du prøver kræfter med det, og derfor er det nemmere bare helt at undgå det. Så er du på den sikre side og risikerer ikke at komme til at stå og arbejde i giftige dampe, bare fordi du ville have brugt et par rester.

Det betyder de forskellige faremærker

Det er nemt at finde en oversigt over de forskellige faremærker og deres betydning, og hvis du ser et faremærke, du ikke kender, er det altså blot en hurtig søgning, der skal til.

Miljøstyrelsen opdaterer af og til mærkerne, og så skal du naturligvis være opmærksom på, om det er et produkt med de gamle eller de nye mærker på, men det er nemt at finde ud af. Nogle af de meste almindelige mærker er et udråbstegn, en flamme og en død fisk i en sø.

I 2015 kom der nye regler:

Udråbstegnet betyder, at der er en sundhedsfare med dette produkt. Det kan således eksempelvis give irriteret hud og svimmelhed, og du skal derfor sørge for at bruge produktet under de rette forhold. Flammen betyder, at produktet er brandfarligt, og derfor skal du naturligvis være ekstra forsigtig, når du arbejder med et sådant produkt. Den døde fisk er tegn på, at produktet er miljøskadeligt, og derfor skal du skaffe dig af med det på den rette måde og ikke blot hælde det ud i vasken.

Steen Christensen

Jeg interesserer mig meget for indretning og pladsoptimering af små lejligheder og huse. Derudover elsker jeg at finde et godt tilbud med nethandel, og at gøre et godt køb. Jeg er desuden glad for røde bøffer og hård rock.