Disse farver skal du bruge i boligens forskellige rum

Danskernes hjem er kendt for deres neutrale farvevalg, når boligens forskellige rum skal males. Modsat de sydspanske og franske farverige paletter, er de hvide og brune nuancer på toppen i favoritlisten over maling til de danske hjem.

Dette er often en skam, da en farverig bolig kan peppe humøret op på triste regnvejrsdage og skabe positivitet, når der virkelig er et behov.

Dog kan det for mange være svært at tage springet og hoppe ud i de skrappe farver, og hvilken farve passer så lige bedst til boligens rum?

Læs med herunder og få inspiration til hvilke farver, du skal kigge nærmere på, inden køkkenet eller stuen skal males.

Til køkkenet

Køkkenet er et af de rum i boligen, hvor du opholder dig allermest, og hvor samtalerne flyver hen over spisebordet på hverdagsaftenerne.

Køkkenet skal gerne emme af en behagelig og inspirerende stemning, som danner nyt overskud og lyst til at eksperimentere med nye retter på en onsdag aften. Dog er det vigtigt, når du vælger den nye farve til køkkenet, at du både har rummets størrelse og lysindfald in mente. Består køkkenalrummet af et dejligt stort rum, kan du med fordel bringe den mørke palet frem og lege med de dybe toner.

Er køkkenet på den anden side et mindre et af slagsen, skal du tænke over dette, inden de mørke farver kommer frem på væggen. Savner du at blive vækket op under morgenmaden eller få et farveboost, når aftensmaden skal frembringes, kan du eksempelvis finde den orange bøtte frem. Denne glade farve stimulerer både appetitten, gode samtaler og social aktivitet, så børnene hurtigt vil få lyst til at hjælpe med aftenretterne og oprydningen.

Ønsker du på den anden side en mere afslappet atmosfære i køkkenet, men samtidig en farve, der pepper rummet op, kan du vælge at kigge nærmere på den grønne farve, som afspejler sundhed og vækst.

Til stuen

Når farverne til stuen skal findes, er det vigtigt, at du husker på, at stuen gerne skal have en afslappet og beroligende stemning. Stuen udgør det rum i boligen, hvor afslapning står højest på listen, og hvor du gerne skal have lyst til at tilbringe adskillige timer med familien og vennerne.

Hygge er endvidere nøgleordet, og en hyggelig atmosfære skabes bedst ved valg af en række naturlige jordfarver. Disse farver skaber en ganske rolig stemning og får rummet til at emme af afslapning.

Prøv også med dæmpet belysning til festlige lejligheder:

Foto fra selskabslokaler.dk.

Til soveværelset

Soveværelset skal, ligesom stuen, have en indbydende, behagelig og rolig atmosfære, idet det er her, at du skal få en dejlig nattesøvn og blive udhvilet til næste dag. Der findes der flere spændende muligheder, når palettens farver skal findes.

Ønsker du eksempelvis en romantisk stemning, kan du gå efter en blød, sart rosa eller en dyb lilla. Mørke, blålige toner kan ligeledes skabe en fredelig og afslappet atmosfære, hvorfor disse farver med fordel kan studeres.

Vil du gå all in og male soveværelset i en flot rød farve, er det vigtigt, at du vælger en tone, som ikke er for skrap. Skrappe farver kan nemlig være forstyrrende for søvnen og få blodtrykket til at stige.

Overvej derfor samtidig dæmpede farver såsom grå og brun, som får kroppen ned i et lavere gear, og som skaber den nødvendige, fredelige og behagelige stemning.

Steen Christensen

Jeg interesserer mig meget for indretning og pladsoptimering af små lejligheder og huse. Derudover elsker jeg at finde et godt tilbud med nethandel, og at gøre et godt køb. Jeg er desuden glad for røde bøffer og hård rock.