3 ting du skal tjekke, inden du køber drømmehuset

For at en bolig virkelig kan være dit drømmehus bør du både se på, om den passer til dine behov og krav, og at der ikke ligger nogle uventede udgifter eller overraskelser og venter på dig.

Det er en helt fantastisk fornemmelse at finde drømmehuset. Du har sikkert kunnet fornemme det allerede, da du så boligannoncen på nettet eller i avisen: Det hus var der noget helt særligt ved. Når du så var ude at se på det, styrkede det bare din fornemmelse af, at det er det helt rigtige hus for dig.

Så er der vel ikke andet tilbage end at skynde dig at give et bud på huset, få det accepteret og så glæde dig til at flytte ind? Desværre er det ikke helt så simpelt. Selvom din bolig i høj grad skal vælges med følelserne, skal du også have fornuften med.

Derfor handler det nu om, at du læser alle papirerne grundigt igennem for at sikre dig, at huset på alle måder kommer til at leve op til dine drømme.

Sørg for at nærlæse tilstandsrapporten, inden du skriver under

En af de detaljer, der ofte ender med at sætte en stopper for købet af et drømmehus, er tilstandsrapporten. Det er derfor vigtigt, at du sørger for at nærlæse den – eller at du får hjælp af en køberrådgiver, der kan forklare dig det hele.

Det sidste er der flere og flere, der vælger, da det er svært for en lægmand at forstå en kompliceret tilstandsrapport og ikke mindst de økonomiske konsekvenser af den. Nogle skader kan for eksempel virke ubetydelige, men løbe op i flere hundrede tusinde kroner, hvis de skal udbedres. Så er dit hus pludselig ikke en lige så stor drøm længere.

Et af de firmaer, der kan hjælpe dig med at læse alle boligens papirer igennem, er Boligrådgiver.dk. De ser på blandt andet tilstandsrapporten og købskontrakten og kan også tage med dig ud at se på boligen, hvis du ønsker det. Det kan være med til at give dig en større sikkerhed i forhold til dit boligkøb.

Skal du til at lægge separat kloakering?

I mange kommuner er det blevet besluttet at adskille kloakvand og regnvand. Det er det, der kaldes separat kloakering. Når både regnvand og kloakvand bliver ført til renseanlægget, skaber det en enorm belastning på det. Ikke mindst i forhold til, at der de kommende år vil falde mere og mere regn.

Mens kloakvand selvfølgelig skal renses, behøver regnvand ikke at blive det i lige så høj grad. Det kan derfor spare kommunen for mange penge, hvis de to typer vand bliver adskilt.

For dig som kommende boligejer kan der dog ligge en stor udgift og vente på dig, hvis dit drømmehus endnu ikke har separat kloakering. Du er nemlig selv ansvarlig for kloakeringen fra huset ud til vejen, og det kan hurtigt løbe op i 100.000 kroner at få lagt separat kloakering.

Må du bruge alle boligens rum til beboelse?

Når du er ude at se på dit drømmehus, vil det typisk være muligt for dig at få en fornemmelse af, hvordan tidligere beboere har brugt rummene ud fra, hvordan de har indrettet værelserne. Det er dog langt fra sikkert, at de værelser, som de bruger til beboelse er godkendt til det af kommunen. Inden du skriver under på kontrakten, er det vigtigt, at du undersøger det.

Det er derfor altid en god ide, at du tjekker med den kommune, som drømmehuset ligger i, hvad der er godkendt til beboelse, og hvilke muligheder du har for at få det godkendt senere hen.

Steen Christensen

Jeg interesserer mig meget for indretning og pladsoptimering af små lejligheder og huse. Derudover elsker jeg at finde et godt tilbud med nethandel, og at gøre et godt køb. Jeg er desuden glad for røde bøffer og hård rock.