6 trins gør-det-selv-guide: Lægning af fliser på beton

Står du med et område i beton, som du ønsker at give et nyt look, kan lægning af fliser være det rette valg. Ved at lægge fliser på beton kan du vælge imellem et stort udvalg af fliser og farver, som kan være med til at skabe et unikt udtryk. Du kan derudover selv lægge fliserne direkte ovenpå den eksisterende beton, hvilket gør processen både nem, hurtig og billig.

Inden den praktiske del skal du vælge, hvilken slags fliser der passer til dig. En billig løsning er også at belægge din beton med granitskærver, der kan købes her.Efter at have valgt en flise vil det være meget nemmere for dig at planlægge processen, og du kan nu gå i gang med projektet. Læs her for en komplet guide til, hvordan du lægger fliser på beton.

Step 1 – Forbered beton

Inden du begynder, er det vigtigt, at du sikrer dig, at din beton er forberedt, så du ikke senere er nødsaget til at bryde fliserne op. Betonen skal være fuldstændig ren, og her kan det være nok med en god omgang knofedt og sæbevand, men du kan med fordel vælge en betonrens, der også fjerner alger. Efter rengøringen skal betonen tørre helt, inden fliserne lægges på.

Step 2 – Forsegl beton

Forsegling af betonen er ikke et must, men på længere sigt vil du gøre både betonen og dig en stor tjeneste ved at forsegle betonen med fugemasse. Du forsegler betonen ved at lægge en fugemasse mellem betonen og fliserne, som kan forebygge, at der kommer fugt under fliserne. Fugemassen vil ligeledes gøre, at din mørtel efterfølgende sidder bedre fast og vil holde længere.

Step 3 – Planlæg layout

Efterfølgende skal du planlægge layoutet af dine fliser, hvor du vil starte og slutte lægningen af fliserne. Dette step er meget vigtigt, da det sikkert er nødvendigt at skære fliserne til, således at de passer til det valgte område. En fordel her kan være, at de beskårne fliser ligger yderst, så de nemmere går i et med resten.

Step 4 – Bland og påfør mørtel

Nu kan du begynde at påføre mørtlen, som skal binde beton og fliser sammen. Blandingsforholdene på mørtel kan være forskellige, så du blander blot din mørtel ud fra instruktionerne, der er på pakken. På den måde kan det ikke gå helt galt. Efterfølgende påfører du et lille område ad gangen med mørtel ved hjælp af en murske. Du skal kun påføre den mængde mørtel, der passer med 3-4 fliser, ellers kan mørtlen risikere at størkne, førend du når at dække det.

Step 5 – Læg fliserne

Når du efterfølgende lægger fliserne på mørtlen, er det vigtigt at sørge for, at fliserne hele vejen igennem forbliver lige. Dette kan du gøre ved at tegne en lige kridtlinje på betonen eller med muresnore. Undervejs skal du være opmærksom på ikke at røre for meget ved de allerede lagte fliser, samtidig med at du skal vaske rester af mørtel af fliserne, således at det ikke sætter sig.

Step 6 – Fug fliserne

Sidste step er at fuge fliserne efter. Bland fugemassen som anvist på pakken, og spred massen ud over fliserne ved hjælp af et flisefugesæt eller et pudsebræt. Brug derefter en fugtig klud til at tørre overskydende fuge fra flisens overflade. Når fugen har sat sig, skal du gentage processen.

Efterfølgende er der blot at rengøre fliserne, når fugen er tør og så nyde din nye terrasse i mange år fremover.

 

Morten Storgaard

Jeg interesserer mig meget for indretning og pladsoptimering af små lejligheder og huse. Derudover elsker jeg at finde et godt tilbud med nethandel, og at gøre et godt køb. Jeg er desuden glad for røde bøffer og hård rock.